2009. június 6.

Sült túrótorta

Már régóta keresgéltem olyan sült túrótorta recept után, amelynek a megsütése nem kerül egy vagyonba és az összeállítása sem bonyolult. Még februárban bukkantam erre a receptre - talán a desszert.eu oldalon - és elmondhatom, hogy teljes mértékben megfelelt az elvárásaimnak. Nagyon picit módosítottam a recepten - mint már említettem annyira nem kedvelem a vanília pudingok mű vanília ízét, ezért a pudingpor helyett keményítőt használtam. Ez a torta is a múlt hétvégi vendégseregnek készült:)
Hozzávalók: Tésztához 15 dkg liszt, 10 dkg hideg vaj, 5 dkg porcukor. A töltelékhez 50 dkg tehéntúró, 9 dkg keményítő (eredetileg vaníliás főzőpuding), 20 dkg porcukor, 4 dl tej (eredetileg 5 dl tejet írt, de szerintem elég a 4 dl), 4 dl tejföl, 2 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj ízlés szerint (el is hagyható).
Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. Kell hozzá egy kis türelem, de össze fog állni -olyan lesz mintha marcipán lenne:). Amint összeállt a tésztánk -ne gyúrjuk tovább mert törni fog nyújtáskor - 10-15 percre tegyük hűtőbe. Amíg hűl a tészta elkészítjük a tölteléket. A töltelék hozzávalóit egy magas falu tálba tesszük és botmixer segítségével jól összekeverjük. A lehűlt tésztánkat két fólia lap között akkora nagyságú kör alakra nyújtjuk, hogy egy 22 cm átmérőjű tortaformát ki lehessen vele bélelni, úgy hogy a tészta felnyúljon 3-4 cm-t a forma oldalára. ( A formát nem szükséges kivajazni, mert elég vajas a tészta és nem fog ragadni. Legalább is én ezt tapasztaltam. Egy egyszerű fém tortaformát használtam.) Ez a folyamat egy kis türelmet igényelhet, mert előfordulhat, hogy szakad a tésztánk, és toldozni foltozni kell, de össze fog állni a sülésnél. Ekkor a tésztánkat süssük elő, de csak addig, amíg a színe aranysárga nem lesz. Ezt követően az elősütött tésztánkra öntjük a híg tölteléket és 80-90 percig sütjük. Légkeveréssel elég a 170 fok. Kicsit hosszú a sütési idő, de megéri! Amint megsült a torta, a formában hagyjuk kihűlni, majd egy éles pengéjű késsel körbevágjuk a formában, levesszük a keretet áttesszük egy tortatartóra és porcukorral megszórva kínáljuk.

5 megjegyzés:

  1. A sült túrótorta nekünk is a kedvencünk. Az én változatomban a vége felé 2 tojásfehérjét keményre verek porcukorral és visszateszem amíg kicsit színe lesz.

    VálaszTörlés
  2. A tetejére kenem. ( ez lemaradt.

    VálaszTörlés
  3. Szia! Nálam van egy túrótorta, ha időd engedi, próbáld ki egyszer! A legjobb túrótorta, amit valaha ettem, és gyerekjáték megcsinálni.
    http://szepsegtar.blogspot.com/search/label/t%C3%BAr%C3%B3

    VálaszTörlés
  4. Imádom ezt a fajta túrótortát!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails