2009. június 1.

Kávés ostyaszelet

Az én kedves barátnőm nem szeret sütni-főzni (de amit néha főzött, az nagyon finom volt). Ugyanakkor, ha valahol egy fogára való édességgel, vagy étellel találkozik, addig jár utána míg meg nem szerzi a receptjét, tudván hogy valaki a családból, vagy a barátnője:) elkészíti. Így volt ez ezzel a sütivel is. Barátnőm Mohácsról hozta a receptet és anyukája volt aki elkészítette (barátnőm utasításai szerint:)először. Nekem is nagyon ízlett, - valahogy olyan déjà vu érzésem volt, mert valahol, valamikor már biztos ettem ilyet, talán gyerekkoromban...Nem volt más hátra, elkértem a receptet és elkészítettem vendégeimnek (köztük az én kedves barátnőmnek:)
Hozzávalók: 2 db nagyobb, vagy 4 db kisebb ostyalap, 25 dkg margarin, 5 db tojás, 20 dkg porcukor,kb. 50-60 db négyzet alakú háztartási keksz (eredetileg a recept Albert kekszet írt, de a háztartási keksz is tökéletes), 2 kiskanál nescafé, 1 dl víz.
Elkészítés: A margarint a 20 dkg porcukorral habosra keverjük és hozzá adjuk az öt tojás sárgáját és azzal is jól elkeverjük. A két kiskanál nescafét 1 dl langyos vízben feloldjuk. Egy ostyalapra (illetve kisebb ostyalap esetén 2 ostyalapra) kenjük a krém felét, majd a kekszeket a kávéba mártjuk és sorban a krémre fektetjük. A kávés kekszekre jön a krém maradék része és erre az ostyalap(ok). Ezt követően a tojások fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük gőz felett és a süteményünk tetejére kenjük. Néhány órát hűtjük és szeletelhetjük.

3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails