2009. június 21.

Hagymás-sajtos kosárkák

Remek szakácskönyvre tettem szert pénteken. Címe nemes egyszerűséggel csak ennyi: Sütés, alcímként annyi szerepel, hogy: Ellenállhatatlan finomságok lépésről lépésre. A fordítás egy német kiadás alapján készült, a magyarországi kiadás egy pécsi kiadó gondozásában jelent meg, egy sorozat részeként. Külső megjelenése igen tetszetős, vízálló (illetve mosható) borítással van ellátva, a méretét tekintve, se nem túl nagy, se nem túl kicsi. És ami a lényeg, 160-170 körüli recept található benne, mindegyik színes képekkel illusztrálva, 255 oldalon keresztül. Ami még külön örvendetes, hogy az ára mindössze: 1999 Ft! Az nem is derült ki számomra, hogy ez akciós ár-e, vagy sem,de azt hiszem ez a rendes ára. A lényeg, hogy most már az enyém:) Az alábbi hagymás-sajtos kosárka ötlete is ebből a könyvből származik, bár variáltam a recepten. A tészta mennyiségén, az elkészítés módján és a tölteléken is. A végeredménnyel nagyon elégedett voltam. Anyukám úgy jellemezte, miután megkóstolta, hogy az ízek harmóniában vannak, egyik íz sem nyomja el a másikat.
Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj (ne helyettesítsük margarinnal, akkor más jellegű tésztát kapunk) 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só, 2-3 evőkanál víz. A töltelékhez: 2 kisebb hagyma,1 szál zöldhagyma, 5 dkg margarin, 2-3 szelet bacon szalonna, 1 evőkanál krémsajt, 3-4 dkg trappista sajt, 5 dkg eidami sajt, 1 dl tejszín, 2 db tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kb. 30 percre hűtőbe tesszük. A hagymákat felkarikázzuk és vajon üvegesre pároljuk, levesszük a tűzről és sózzuk, borsozzuk. A hagymához adjuk a krémsajtot, hogy elolvadjon. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a tejfölt. Miután a hagyma kicsit hűlt, hozzáadjuk a tojásos keveréket, a kockára vágott trappista sajtot, a felcsíkozott szalonnát, a zúzott fokhagymát és a reszelt eidami sajtot. Jól elkeverjük, ha szükséges még sózzuk borsozzuk. A lehűlt tésztát kinyújtjuk, és 12 db, kb. 9-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A tésztakörökkel kibélelünk egy 12 darabos muffin sütőt. Így kis kosárka formákat kapunk, amiket előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 15 percig elősütünk. (Légkeveréssel 160 fokon 10 percig sütjük.) Az elősütött kosárka formákat megtöltjük kanál segítségével a hagymás töltelékkel, majd folytatva a sütést készre sütjük a tölteléket. A kosárkák igen laktatóak, tudom ajánlani vendégváráshoz, sörözés, borozgatás mellé:), vagy akár előételnek is.

2 megjegyzés:

  1. Á, ez az a könyv, amit kis masnival lehet megkötni , ugye?
    Én sem tudtam ellenállni neki:) De Te nem csodálkoztál, hogy nem csak sütés, hanem más is van benne? A sorozat többi részén is gondolkodtam-szépek!

    VálaszTörlés
  2. Igen-igen! Jól gondolod Trinity!Bevallom, a sorozatból már négy részt a sajátomnak mondhatok.)Az az igazság, hogy nem is figyeltem annyira a címét, hanem belelapozgatva nagyon megtetszett a változatos tartalom. Ami még nagyon jó ebből a sorozatból szerintem a: Tapas. Nagyon jó ötleteket találtam benne a nyári falatozáshoz, vendégváráshoz. Tudom ajánlani:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails