2009. június 24.

Paradicsomos tortácska (paradicsomos kis quiche)

Rabul ejtettek a vajas tésztában sült, tejszínes, tojásos, zöldséges töltelékkel megpakolt torták, vagyis a quichek. A múltkori cukkinis, túrós tortácska tésztájából még maradt egy adag. Most paradicsomos, olajbogyós, mozzarellás töltelékkel pakoltam meg. A torta apró termete ellenére (18 cm átmérőjű), gazdag tölteléket kapott. Az erőteljesebb ízeket a friss zöld fűszerek ajándékozták:)
Hozzávalók: A tésztához: 10 dkg liszt, 7,5 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 1-2 evőkanál víz, 1 tojás sárgája. (A tésztát úgy is készíthetjük, hogy nagyobb mennyiséget - háromszorosát, négyszeresét vesszük - és csak a szükséges mennyiséget használjuk fel, a többit a hűtőben hagyhatjuk néhány napig. Felhasználás előtt kb. 20 perccel előbb kivesszük a hűtőből. Hagyjuk kicsit melegedni, hogy könnyebben nyújtható legyen.) A töltelékhez: 1 doboz mini mozzarella (bambini mozzarella:), 15 szem fekete olíva bogyó, 1 tojás+a maradék 1 tojásfehérje, 3-4 evőkanál tejszín, 1-2 evőkanál tejföl, só, frissen őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, és a friss zöld fűszerek: oregano, rozmaring, görög bazsalikom, 1 nagyobb paradicsom.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kb. 30 percre hűtőbe tesszük. Ezt követően kinyújtjuk, kibéleljük vele a sütőformát és 200 fokra előmelegített sütőben elősütjük. (Légkeveréssel 180 fokon, 10 percig.). Az elősült tésztát megpakoljuk a mini mozzarellákkal és az olíva bogyókkal. A tojást felverjük, hozzá adjuk a tejszínt, a tejfölt, a zúzott fokhagymát, sót, borsot és a felaprított friss zöld fűszereket. Összekeverjük és ráöntjük a mozzarellás, olíva bogyós tésztára. A paradicsomot karikára szeleteljük és ráhelyezzük a tojásos töltelékre. Visszatesszük a sütőbe kb.20 percre, hogy a töltelék is átsüljön. Amikor pirosodik a tortácskánk, kivehetjük a sütőből. 10 perc pihentetés után szeletelhetjük.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails