2009. június 22.

Pácolt sajtgömböcök

Igen, én is elkészítettem... Gondolom vannak olyan blog írók és olvasók, akiknek már a könyökén jöhet ki a pácolt sajt...de én úgy gondoltam, hogy a nyár a legalkalmasabb évszak az elkészítésére, hiszen annyi mindenhez fogyaszthatjuk, és arról nem is beszélve, hogy sok friss zöld fűszerrel pácolhatjuk. Aztán arra gondoltam, hátha akadnak olyanok, akik talán nálam találkoztak ezzel a remek eledellel és nekifognak az elkészítésének...bizony, kár lenne kihagyni! Én is, mint sokan mások, Fűszeres Eszter útmutatásai alapján készítettem el az én kis pácolt sajtgömböceimet. Az eredeti bejegyzés itt található. Nagyon finom ízű házi tejből készítettem. Nekem is a legnagyobb gondot az jelentette, hogy megtaláljam a megfelelő szövésű ruhát, amin a sajtot lecsöpögtetem. Először a nagymamámtól örökölt damaszt konyharuhát választottam, de az túl sűrű szövésűnek bizonyult, majd egy másik, kicsit ritkább szövésű konyharuha került előtérbe, amin végül is csöpögtettem a sajtot, bár lehet, hogy ez is kicsit sűrű szövésű volt, így tovább hagytam csöpögni. A végeredmény? Azt hiszem az a tény magáért beszél, hogy már megrendeltem a következő adag tejet az újabb sajt készítéshez:)
Hozzávalók: 3 liter házi tej (lehet bolti zacskós is, de én az előbbire szavazok:), 1 pohár joghurt, 2 teáskanál só, 3-4 gerezd fokhagyma és a friss zöld fűszerek: rozmaring, kakukkfű, oregánó, görög bazsalikom, valamint rózsa bors,2 gerezd fokhagyma, 3-4 dl olíva olaj.

Elkészítés: A tejet egy nagyobb méretű fazékba öntjük, meglangyosítjuk és hozzáadjuk a joghurtot, jól elkeverjük. Langyos helyre tesszük és két napig várakozunk, hogy joghurttá érjen. Ekkor hozzá adjuk a sót és a zúzott fokhagymát ( fel is kockázhatjuk, így jobban kicsöpög, bár az én sajtalapom elég sűrű volt, nem nagyon lehetett kockázni), majd egy ritka szövésű, de kellő sűrűségű kendővel bélelt szűrőbe borítjuk és hagyjuk 1-2 órát csöpögni. Ezt követően a kendőt bekötözzük, egy fakanálra akasztjuk és egy nagy fazékra, vagy egy más edényre akasztva a hűtőbe tesszük. Arra ügyeljünk, a sajtbatyunk ne érjen az edény aljára, illetve ne érje el a sajtból kicsöpögött levet.
Két napig hagyjuk a hűvösön a sajtunkat, ekkor kivesszük, kioldozzuk a ruha fogságából, átkeverjük, majd visszakötözzük és újabb 2 esetleg, 3 nap (ha úgy látjuk, hogy még van csöpögni való lé a sajtban) következik a hűvösben. Ezek után a friss sajtot lefejtjük a ruháról, én kicsit átkevertem, hogy egyenletesebb legyen. Széles szájú üveg(ek) aljára olíva olajat öntünk, rakunk bele a fűszerekből. Olajos kézzel kis golyókat, vagy picit nagyobb gömböcöket formázunk a sajtkrémből, és ahogy formázzuk a sajtgömböcöket, máris beleengedhetjük a fűszeres olajba. Ahogy pakoljuk az üvegbe a gömböcöket, fokozatosan adjuk hozzá az olajat és a fűszereket. Felülre annyi olíva olaj kerüljön, hogy ellepje a sajtot. Hűtőben érleljük és pár óra múlva fogyaszthatjuk. Húsokhoz, töltelékhez, kenyérre, salátákhoz tudom ajánlani ezt a mesésen krémes finomságot. Anyukámat is elbűvölte a pácolt sajtgömböc, ezt abból gondolom, hogy miután ma evett belőle, rögtön telefonált - nem tartotta vissza, hogy dolgozok:) - és lelkendezve elmesélte, hogy ő még ilyen finom sajtot nem evett, hogy mennyire jó az olíva olaj és a fűszerek összhangja stb, stb....jó volt hallani, bár ez nem csak az én érdemem. Köszönet Fűszeres Eszternek, hogy megismerhettük!

3 megjegyzés:

  1. Nem, egyáltalán nem jön ki a könyökömön....Annyi mindent kellene elkészíteni-nem érem utol magam...Ez istenien néz ki!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett! S bár én is pácoltam már saját készítésű sajtot, egyáltalán nem jön ki a könyökömön, sőt! Alig várom, hogy az újabb és újabb (mindig más fűszerezésű) adagokat elkészítsem! Szuper a Tied!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Napmátka!:) Neked is Trinity:)!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails