2009. június 26.

Dinsztelt paprika

A dinsztelt paprika családi recept. Mindig készült nyáron a sült hús mellé. Úgy készítem, ahogy anyutól láttam, anyu pedig úgy készíti ahogy a nagymamájától látta...Amikor ma főztem és a lábosból kiszabadultak az illatok, mindjárt felidézték a gyermekkori nyarak emlékeit, egy pillanatra ismét gyerek lehettem.....:)
Hozzávalók: Személyenként számíthatunk 3-5 db paprikát (általában sárga paprikából készítjük, vagy pirulásnak indult narancssárgás színűből). Az ecetes léhez: 0, 5 dl ecet, kb. 4 dl víz, 2 teáskanál só, 1-1,5 evőkanál cukor, 10 db szemes fekete bors, 4-5 gerezd fokhagyma hosszában elvágva, 1-2 babérlevél és 1 evőkanál zsír, vagy 2-3 evőkanál olaj. Mi mindig zsírral készítjük, jobb ízt ad....(A megadott mennyiség csak kiindulási alap, lehet rajta változtatni, én mindig kóstolgatom hogy megfelelő-e az ízesítés.)

Elkészítés:Az ecetes lé hozzávalóit egy lábosba tesszük és elkezdjük melegíteni. (A lé annyi mennyiségű legyen, hogy nagyjából fedje el a paprikákat, vagyis bő levet kell készíteni, hogy tudjanak miben megfőni a paprikák.) A megmosott paprikákat késsel átszúrjuk és a meleg lébe tesszük és kb. 20-30 percig főzzük fedő alatt, de ne főzzük szét. Lével együtt, melegen vagy langyosan tálaljuk. Amikor fogyasztjuk, a paprikában lévő levet engedjük ki úgy, hogy a korábban késsel ejtett szúrást most tovább vágjuk a paprika csúcsa irányába és így ki tud csorogni a lé.

5 megjegyzés:

  1. hűha, ez akkor baranyai szokás. Az én nagymamám is csinált nyaranta, rendszeresen, de amióta elment ez a "savanyú" elmaradt, viszont az íze most beugrott:) Segítenél az arányokban? Én olajra emlékszem viszont tudom mennyi az annyi:) Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Scofield! Az az igazság, hogy kóstolgatni szoktam, hogy megfelelő-e az ízesítés.De 6-8 db paprikához egy kiindulási mennyiséget tudok javasolni, amin még lehet javítani: 0,5 dl ecet - én most fokhagymás ízesítésűt használtam -kb. 4 dl víz, 2 teáskanál só, 1-1,5 evőkanál cukor,10 szem fekete bors, 4-5 gerezd fokhagyma, 1-2 babérlevél, 1 kisebb evőkanál zsír, vagy 2-3 evőkanál olaj.Fedő alatt pároljuk...

    VálaszTörlés
  3. köszi a segítséget, elkezdtem kísérletezni, lassan fellövöm az eredményt csak még hűl:)

    VálaszTörlés
  4. Szia! Hidegen vagy langyosan eszitek? Én olyat ismerek, hogy a paprikát héjastól meg kell sütni és egy ilyen hasonló lébe kell tenni a héja nélkül. Vagy csak egy szerűen leönteni olajjal ecettel.Évek óta nem csináltam, pedig sokszor eszembe jutott.

    VálaszTörlés
  5. Daisy!Igen, ismerem amit te írsz, az a sült paprika saláta, én is szoktam készíteni, legtöbbször piros vastag húsú paprikából. A dinsztelt paprikát, melegen vagy langyosan esszük.Az olajos változat hidegen is jó. Ezt valóban nem írtam, be is írom a receptbe.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails