2009. október 23.

Tejszínes, édesköményes burgonya

Az édeskömény beférkőzött a kedvenceim közé. A minap egy szép példányra tettem szert (majdnem fél kilós volt). Így aznap este el is készítettem a tejszínes, édesköményes burgonyát. Erre a finomságra Ancsi hívta fel a figyelmemet. Nála köretként szerepelt, én önálló ételként készítettem el, megbolondítva főtt sonka kockákkal, valamint annyit változtattam a recepten, hogy a sajtot nem a tetejére reszeltem (mellőzve a sajtreszelés fáradalmait:), hanem az öntetbe kevertem krémsajtot.
Hozzávalók: 1 db nagyobb édeskömény, 5-6 db nagyobb burgonya, 5 dkg vaj, 1 kispohár tejföl, 1 dl tejszín, 1db tömlős sajt, 15-20 dkg főtt sonka, só, szerecsendió.
Elkészítés: Egy sütőtálat kivajazunk. A megtisztított burgonyákat 3-4 mm-es karikákra szeleteljük, az édesköményt félbevágjuk és keresztben csíkokra szeleteljük, a főtt sonkát felkockázzuk a tejfölt a tejszínnel és a krémsajttal összekeverjük. A fekarikázott burgonya felét a sütőtál aljába rétegezzük, megsózzuk, rászorjuk az édeskömény felét, reszelünk rá egy kevés szerecsendiót, rálocsoljuk az öntet felét, a maradék vaj felét rákockázzuk, majd rászórjuk a sonkakockákat. Erre a maradék burgonyát rétegezzük, picit sózzuk, majd erre szórjuk a maradék édesköményt és meglocsoljuk a maradék öntettel és végül, rákockázzuk a maradék vajat. 180-200 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. (Ha a teteje nagyon barnulni kezdene, takarjuk le alufóliával.)

2 megjegyzés:

  1. Imádom az édesköményt!Tésztával, fehér husú tengeri hallal............ krumplival még nem próbáltam, de biztos finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Gabriella!Próbáld ki ezt a tejszínes, krumplis változatot.Nekem nagyon ízlik. Épp arra gondoltam, hogy legközelebb hal kerül az édeskömény mellé. És hozzá a tészta... nem rossz, jó ötletet adtál.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails