2009. október 27.

Savanyú uborkás, kapros házi krémsajt

A savanyú uborkás, kapros házi krémsajt elkészítését valójában a Creme Bonjour ihlette. Szerintem finomabb lett. A házi krémsajt készítésének remek ötlete innét származik. Nem mást, mint egy mascarpónéhoz hasonló krémsajtot kapunk. Édességekhez és sós ételekhez ugyan úgy használhatjuk mint a mascarpónét. A házi krémsajt alapja a tejföl. Egy nagy doboz tejfölből kb. 20-25 dkg házi krémsajt lesz. Az elkészítése igen egyszerű. (20 % zsírtartalmú tejfölt használjunk.) A tejfölt ahogy kiöntöttük a dobozból, -nem összekeverve - langyosítsuk fel a mikróban kézmelegre. Egy szűrőbe tegyünk egy ritka szövésű ruhát, vagy gézt, ezt helyezzük egy magasabb tál fölé és öntsük a szűrőbe a langyos tejfölt és kezdjük el csöpögtetni.(Én pár órát szobahőmérsékleten, majd egy napig hűtőben csöpögtettem ehhez a kencéhez.)1-2-3 napig csöpögtethetjük a tejfölt, minnél tovább csöpög, annál keményebb lesz a krémsajt. Most a lágyabb (1 napos) krémsajtot használtam a savanyú uborkás, kapros változathoz.
Hozzávalók: 20-25 dkg házi krémsajt (1 nagy doboz tejfölből), 3-5 db savanyú uborka, 1 kis csokor friss kapor (vagy 1 nagy evőkanálnyi fagyasztott, aprított kapor), só.

Elkészítés: A savanyú uborkát reszeljük szálkásra (azt a reszelő felületet használjuk, amivel az almát is szoktuk reszelni), csavarjuk ki, papírtörlőre terítsük ki és itassuk le a maradék levet. Aprítsuk fel a kaprot. A krémsajtot keverjük össze, adjuk hozzá a reszelt uborkát, a kaprot,a sót. Ismét keverjük össze és behűtve kínáljuk. (Magos rozskenyérhez nagyon finom...)

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails