2009. október 6.

Pulykamell csípős, mézes, boros szőlőmártással és sütőtökös, krumplis, müzlis rétessel

Ez az étel valójában a VKF-re készült egy desszert kíséretében, de a recept megírása valahogy elmaradt. Sebaj, most bepótolom. Számomra izgalmas dolog volt szőlős ételt főzni mert a mindennapjainkban ritkán készítek ilyet. Igaz, hogy húskedvelő vagyok, de ez egy olyan étel, ahol a köret - vagyis a mártás és a rétes - kapta a főszerepet.
Hozzávalók: Két személy részére a húshoz 2 db kb. 15 dkg nagyságú pulykamell, só, bors, 5-8 dkg vaj, vagy margarin. A szőlős mártáshoz egy nagy fürt, kemény, nagyszemű csemegeszőlő (lehet pl. hamburgi muskotály), 1 teáskanál csípős (ha van házi) paprikakrém, 2-3 evőkanál méz, 0,5 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál keményítő, 1 dl tejszín, 1-1,5 dl víz. A réteshez 4-6 db réteslap, 4-6 szem közepes krumpli, 20 dkg margarin, só, kb. 15 dkg megpucolt és felkockázott sütőtök, 1 kis fej hagyma felkockázva, kevés reszelt gyömbér, 2 evőkanál fehérbor, 3-4 evőkanál mazsolás müzli.
Elkészítés: A krumplit megtisztítjuk és felkockázzuk. Feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi, adunk hozzá kb. 5 dkg margarint és sót. Igazából inkább pároljuk. (Ha a víz elpárolog és a krumpli még nem puhult meg, pótoljuk a vizet.) A felaprított hagymát 8-10 dkg margarinon feltesszük párolni, amikor üveges hozzá adjuk a felkockázott sütőtököt, a kevés reszelt gyömbért, a bort, ha szükséges kevés vizet és puhára pároljuk. A húst sózzuk és jól beborsozzuk, a vajon mind két oldalát hirtelen megsütjük (kb. 2-2 perc alatt) majd közepes lángon kb. 15 percig sütjük. Tehetünk rá fedőt is. Amikor megsült a hús, kivesszük az edényből (melegen tartjuk) és a visszamardt vajon készítjük el a szőlős mártást. A szőlőszemeket félbe vágjuk - aki nem kedveli, kiszedheti a magját - és beletesszük a hússütésből maradt vajba. Hozzá adjuk a csípős paprikakrémet, a mézet, átmelegítjük, majd megszórjuk a keményítővel, átforgatjuk, felöntjük a tejszínnel és kevés vízzel, majd végül a bort adjuk hozzá. Összeforraljuk és melegen tartjuk. A réteshez a maradék margarint felolvasztjuk. A réteslapokat egymásra fektetjük úgy, hogy minden másodikat megkenünk olvasztott margarinnal. A megpuhult sütőtököt pépesre összekeverjük, hozzá adjuk a müzlit, majd beleforgatjuk a megpárolt krumplikockákat. A tölteléket a réteslapok egyik oldalánál egy csíkban felhalmozzuk és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét megkenjük olvasztott margarinnal és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A hús vékony szeletekre felszeleteljük, szőlős mártással és sütőtökös, krumplis rétessel kínáljuk.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails