2009. október 6.

Borhabkrémes réteskosárkák

A desszert ami szerepelhetett volna a VKF-en:) Réteslapból már márciusban is készítettem kosárkákat Beácska barátnőm névnapjára. Akkor tejszínes karamellöntetes krém került a kosárba. Most gondolva a VKF-re borhabkrémmel töltöttem meg a kosárkákat, melyek berlini vendégeinknek adott vacsorát zárták.
Hozzávalók: A kosárkákhoz 8 db réteslap, 10-12 dkg olvasztott vaj, 12 részes muffinsütő. A borhabkrémhez 3 tojás sárgája, 2 dkg keményítő, 1 teáskanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tej, 2 dl muskotályos fehérbor, 6-8 dkg cukor, 0,5 dkg vaj, 3-4 dl tejszín habbá verve.
Elkészítés: A réteslapokat egymásra helyezve 6 négyzetre vágjuk ollóval. A muffinformát olvasztott vajjal vékonyan kikenjük és mindegyik lyukba 4-4 lapot rakunk úgy, hogy minden oldalról befedje a lyukat. A lapokat egyesével helyezzük a lyukakba és minden második lapot kenjünk meg vékonyan olvasztott vajjal. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük. Amikor megsült 5 perc pihentetés után kivesszük a formából a kosarakat és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojássárgákat a cukorral a keményítővel, liszttel, vaníliás cukorral, a tejjel összekeverjük, majd a bort is hozzá adjuk és vízgőz felett folytonosan kevergetve krémmé főzzük és végül hozzákeverjük a vajat, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínt habbá verjük, a kihűlt boros krémmel összekeverjük, a kosárkákba töltjük, szeletelt mandulával és szőlővel díszítjük. 1-2 órát hűtjük és úgy kínáljuk.

1 megjegyzés:

  1. Gyönyörűségesek a kosárkák! És a tartalmuk is! Nagyon nagy ötlet! Szuper! :-))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails