2009. október 7.

Vajas, petrezselymes házi tortellini tejfölös tormamártással

Nem szoktam gyakran nekifogni a tésztagyúrásnak, de most valahogy jól esett a tésztával, a töltött tortellinikkel való foglalatosság. A tormás tejfölös mártással való tálalás, csak egy hirtelen jött ötletből született, de számomra telitalálat volt, jól passzolt az egyszerű húsos töltelékhez.
Hozzávalók: Két személy részére a tésztához 20 dkg liszt, 2 nagyobb tojás, ha szükséges kevés víz a gyúráshoz. 5-7 dkg vaj, 1 kis csokor petrezselyemzöld felaprítva. 1 kisebb tojás a kenéshez. A töltelékhez 15 dkg darált hús, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 1 tojás (én adtam hozzá 1 kis szelet vízben áztatott kenyeret is, de ez elhagyható). A tormás mártáshoz 3 evőkanál csípős ecetes reszelt torma ( frissen reszelt tormával talán még finomabb), 3-4 evőkanál tejföl, kevés só, 1 evőkanál méz.
Elkészítés: A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást és ha szükséges egy kevés vizet. Összegyúrjuk, viszonylag kemény tésztát kapunk. Legalább fél órát pihentetjük. A töltelék hozzávalóit összekeverjük. A tésztát pihentetés után vékonyra kinyújtjuk (kb. 1,5 mm), és 9 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. A töltelékből kisebb diónyi halmokat rakunk a tésztakorongok egyik oldalára. Az egyik oldal szélét vékonyan megkenjük tojással, majd félbe hajtjuk, a levegőt kinyomjuk a tészta és a töltelék közül. A mutatóujjunk köré tekerjük a félkör alakú tésztát, a végeit összecsavarjuk és lehúzzuk az ujjunkról. A töltött tésztákat forró sós vízben kifőzzük. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, átmelegítjük és beleforgatjuk a kifőtt tortelliniket. A tormás mártás hozzávalóit összekeverjük és megmelegítjük, de nem forraljuk. A vajas petrezselymes tortelliniket tányérra szedjük és egyenként meglocsoljuk a tormás mártással.

1 megjegyzés:

  1. Hu, ezt hogy nem láttam eddig? Imádom a tormát, és így tésztával, izgalmas!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails