2009. október 23.

Római saláta, pácolt, borskéregben sült szűzpecsenye szeletekkel

Egyszerű, gyorsan elkészíthető melegen tálalt saláta. Kedvelem a római salátát, mert jó ropogós, tartalmas, ízes saláta. A képen ugyan nem látszik, hogy a saláta egyik fő alkotója a balzsamecet, mivel a hús páclevében és a római salátához készített vinaigrette öntetben is szerepel. A saláta jó lehetőséget biztosított a kruton egy részének a felhasználásához. Ízletes, gyors vacsorának tudom ajánlani (a pácolást nem számítva gyors:).
Hozzávalók: 1 fej római saláta, a vinaigrette öntethez 1 evőkanál balzsamecet, 3 evőkanál olívaolaj, só, frissen őrölt bors, még ízesítettem 2 gerezd zúzott fokhagymával és 1 kis kávéskanál mézzel+ ha túl sűrű 1 evőkanál vízzel. A húshoz 1 db szűzpecsenye, só. A pácléhez 1 evőkanál balzsamecet, 1 teáskanál konyak, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál méz, 1 kávéskanál csípős paprikakrém. A borskéreghez 2-3 evökanál durvára tört színes borskeverék.1-2 evőkanál olaj vagy 2-3 dkg vaj a sütéshez.
Elkészítés: Először a hús páclevéhez valókat összekeverjük, a húst besózzuk (a sót a páclébe is tehetjük) és a páclében érleljük legalább 1-1,5 órát. Ezt követően kicsit leitatjuk a húsról a páclevet, kissé megsózzuk, bekenjük kevés olajjal, rászorjuk a borskeveréket és kevés felhevített zsiradékon egy serpenyőben minden oldalán megsütjük kb. 5-6 perc alatt. (Így picit rózsaszín marad a hús. Ha nem fér el a serpenyőben a hús, vágjuk ketté.) A húst kivesszük a serpenyőből és néhány perc pihentetés után vékonyan felszeleteljük.A páclevet a visszamaradt zsiradékon kiforralhatjuk és meglocsolhatjuk vele a hússzeleteket. A salátához a római salátát leveleire szedjük, megmossuk, lecsöpögtetjük és két, három darabba tépkedjük a leveleket. A vinaigrette öntet hozzávakóit összekeverjük és felmelegítjük. A tépett salátaleveleket beleforgatjuk a meleg vinaigrette öntetbe, de csak annyira, hogy a saláta ne essen össze. Ezután a salátát egy tálra szedjük, megszórjuk krutonnal és rárakosgatjuk gazdagon a szűzpecsenye szeleteket és meglocsoljuk a vinaigrette öntettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails