2009. október 11.

Focaccia (pizzakenyér)

A focaccia, azaz a pizzakenyér sokféle képen készíthető. Nekem nagy kedvencem ez az egyszerű fokhagymás, rozmaringos változat. Fogyaszthatjuk magában, olívaolajjal, vagy bármilyen mártogatóssal. Én így készítettem:
Hozzávalók: 30 dkg liszt+ még amennyit felvesz a gyúrásnál. 1,5-2 dkg élesztő, 2 dl langyos víz, 3-5 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, 1 csapott teáskanál só+ a tetejére kevés durva só, 1 ágacska rozmaring, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáljuk. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, az élesztős keveréket, 3 evőkanál olívaolajat és jól bedagasztjuk, majd kétszeresére kelesztjük. Amikor megkelt ismét átgyúrjuk, és megint kétszeresére kelesztjük (aki nem akarja kétszer keleszteni, a második kelesztést elhagyhatja), majd egy kiolajozott tepsibe nyújtjuk (én 28x40 cm-es tepsit használtam) és ujjainkkal kis mélyedéseket nyomunk a tésztába és hagyjuk kb. 20 percig pihenni. Ezt követően meglocsoljuk 1-2 evőkanál olívaolajjal, bekenjük zúzott fokhagymával és megszórjuk apróra vágott rozmaringlevelekkel és durva szemű sóval. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. 10 perc pihentetés után háromszögekre, vagy 8-9 cm széles csíkokra szeletelve kínáljuk. Hidege, melegen egyaránt finom.

8 megjegyzés:

  1. Ez a focaccia is szuper, de rengeteg jóról lemaradtam...Kevesebb az időm, most gratulálok a fügés muffinhoz és az almás sütidhez is, mindegyik nagyszerű!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Trinity! Ó,igen az idővel mostanában én is hadilábon állok, valahogy kevesebb időm jut gasztroblogokat nézegetni(a napokban pl. tengernyi birskörtével kellett megbirkóznom:), és bizony én is sok mindenről lemaradtam...

    VálaszTörlés
  3. De szép lett! Kevés ételben szeretem a rozmaringot, de ehhez nagyon megy!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Tündér! Ha előző este begyúrnám a tésztáját, ugye nem rontja el a hűtés? Köszönöm, elpé

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Napmátka!
    Mostanában sok mindenhez használok rozmaringot, nagyon megkedveltem. A foccaciának sülés közben leírhatatlan az illata!

    Kedves LP!
    Nyugodtan dagaszd be a tésztát előző este, a hűtés nem fog ártani, csak lassabban kel...(Ha kicsit több vizet - kb. 2,5 dl - használsz a megadottnál, a focaccia kicsit puhább lesz. A receptben leírt mennyiséggel és a megadott méretre való nyújtással kicsit ropogósabb, szárazabb focacciát kapunk. Én így szeretem:)Jó dagasztást!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a tippeket! Végül nem készítettem el a tésztát előző este, mert 5 dkg élesztőm volt és a maradékot felhasználva muszáj volt gyorsan egy kis buktatésztát is gyúrni. Nagyon finom lett, bár én teljes kiörlésű lisztből csináltam és a puhább változatra szavaztam + a tetejére currys sült paprikát tettem. Legközelebb a ropogós verziót is muszáj lesz kipróbálnom. 1000hála a receptért, elpé

    VálaszTörlés
  7. Kedves LP!
    Örülök, hogy tetszett és jól sikerült a sütés!

    VálaszTörlés
  8. Megcsináltam, nagyon finom, de sajnos nekem bekeményedett sütés közben, főleg a széle. Lehet hogy túlsütöttem?

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails