2009. július 9.

Töltött batyu

A töltött batyu bizonyos maradékoknak köszönhette létrejöttét. Adva volt a saját készítésű leveles tészta provence-i tortából megmaradt része, némi pörkölt és töpörtyű maradék. Így aztán a maradékok töltött batyu formájában keltek új életre. Nagyon jó kis reggeli, uzsonna kerekedett belőlük.
Hozzávalók: 20-25 dkg leveles tészta, a töltelékhez kb. 15 dkg pörkölt maradék, 5 dkg töpörtyű, 3 db főtt tojás, 2 szelet bacon szalonna, só, frissen őrölt bors, 1nagy evőkanál mustár.
(Ebből a mennyiségből 4 db nagy töltött batyut készítettem. Természetesen másfajta töltelékkel is tölthető, ez csak egy ötlet volt a maradék felhasználására.)

Elkészítés: A töltelékhez a pörkölthúst, a töpörtyűt, a szalonnát és a főtt tojásokat húsdarálón ledaráljuk és ízesítjük sóval, borssal és mustárral, majd jól elkeverjük. A tésztát lisztezett felületen kb. 4-5 mm vastagságú téglalapra nyújtjuk, amit 8 egyenlő nagyságú téglalapra osztunk. Ebből 4 tésztalapra halmozzuk a tölteléket úgy, hogy 1 cm szegélyt hagyjunk és kenjük meg felvert tojással. Majd a másik 4 tésztalapot egyenként hosszában félbe hajtjuk és a hajtás mentén 0,5 cm-es vágásokat ejtünk 1 cm szegélyt hagyva. A bevagdalt tésztalapokat hajtsuk szét és terítsük a töltelékkel megpakolt lapokra. a széleit villával nyomkodjuk le. Ezt követően a batyukat kb. 15 percre tegyük hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 200 fokra és a lehűlt tésztákat tojással megkenve tegyük a sütőbe és süssük szép pirosra.

3 megjegyzés:

  1. Ráadásul még nagyon szépek is lettek!!!!

    VálaszTörlés
  2. Ez igen laktató, borkorcsolyának is mehet!
    Remek dolgokat főzöl-sütsz, mindig jó ötleteket találok itt:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Napmátak!Én is így vagyok a Te oldaladdal, remek dolgokkal találkozok!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails