2009. július 13.

Szegfűgomba ecetes olajos lében

Az ecetes olajos lében eltett szegfűgombát akár önálló salátaként húsokhoz, vagy más saláták, hideg ételek remek kísérőjeként is felhasználhatjuk.
Hozzávalók: Egy üveghez 25 dkg szegfűgomba. A léhez 1 rész ecet, 7 rész víz (kb. 0,5 dl ecet és 3,5 dl víz) ízlés szerint, de kb. 1 teáskanál só, 1 csapott evőkanál cukor, 6-6 szem rózsabors és zöld bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ágacska tárkony, 2 szál oregánó, 2-3 evőkanál olíva olaj.

Elkészítés: A gombát megmossuk, leforrázzuk, majd lecsöpögtetjük. A víz, ecet, cukor, só keveréket felforraljuk, 1 percre beledobjuk a gombát, majd a tűzről levéve a gombát szűrőlapát segítségével az üvegbe merjük. Fokhagyma gerezdeket és a tárkony, valamint oregánó ágacskákat teszünk a gomba közé, felöntjük lével, rászórjuk a borsot és a tetejére öntjük az olajat úgy, hogy teljesen ellepje az üveg felső részén a lét. Miután kihűlt, lezárjuk és hűtőbe tesszük.

3 megjegyzés:

  1. Én még ilyet csak egyszerű csiperkével csináltam (azt is nagyon szeretjük). Szegfűgombával káprázatos lehet, hiszen fűszeresebb íz, ha hozzájutok, feltétlenül kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. Megmondanád meddig tartható el így a gomba?

    VálaszTörlés
  3. Szerinten több hónapig...(gondolva az ecet és olaj jótékony tartósító hatására) bár én rövidebb idő alatt szeretném felhsználni:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails