2009. július 2.

Szezámmagos sörkifli

Gyakran készítem ezt a kiflit (bár barátnőm szerint nem elégszer, mivel ez az egyik kedvenc kiflije:). Az eredeti receptet Komlóról, Molnár Hajnitól kaptam. Kicsit variáltam rajta, az eredeti recept felét (50 dkg lisztből) készítem általában, de így is 48 db lesz belőle. Én mindig pirított szezámmaggal szórom meg, de lehet mákkal, köménymaggal, lenmaggal, sajttal is szórni, ki mivel szereti.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 tojás+ 1 a kenéshez, 2-3 evőkanál tejföl, 1 csapott evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 1,5 dl olaj, kb. 1 dl pirított szezámmag.

Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejbe belekeverjük a tejfölt és együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és néhány percig hagyjuk, hogy a cukor elolvadjon. Ezt követően a liszthez adjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat és jól bedagasztjuk, egy könnyű, laza tésztát kapunk (ha ragad, adjunk hozzá lisztet) Ezt követően hagyjuk 1 órát kelni. Miután megkelt, átgyúrjuk, 4 cipóra osztjuk. A cipókat egyenként kerek lappá nyújtjuk és mindegyik lapot először négybe, majd a cikkeket 3-3 részre osztjuk, így 12 cikket kapunk, amit egyenként kiflikké feltekerünk. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsikre rakjuk, hagyjuk 10-15 percet kelni, majd megkenjük felvert tojással. Az előzőleg száraz serpenyőben megpirított szezámmagot a kiflikre szórjuk, előmelegített sütőben 200 fokon szép pirosra sütjük.

2 megjegyzés:

  1. Hűű, sörkifli....Régebben én is gyakran sütöttem, valahogy mostanában megfeledkeztem...De most észben tartom! Nagyon szépek!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Trinity!Az az igazság, hogy ezt a kiflit még májusban sütöttem...azóta szerettem volna feltenni a receptet, most sikerült:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails