2009. július 13.

Rántott vargánya és galambgomba sültpaprikás mártogatóssal

Szombaton piaci körsétára indultam, amelynek elsődleges célja erdei gombák beszerzése. Kicsit későn indultam el, de szerencsére még nagy volt a felhozatal gombákból. Teljesen elvarázsolt ez a nagy gombaválaszték, szívem szerint minden fajtából vittem volna haza, de csak vargányát - kicsi ropogósat és nagyokat, fenyő vargányát, galambgombát, őzlábgombát és a nagy kedvencemet szegfűgombát vettem. Miután haza értem, rögtön fel is dolgoztam őket, megmostam, megszárítottam, konyhakészre feldaraboltam és lefagyasztottam. (Majd használatkor kerül leforrázásra.) A vargányából és a galambgombából rántott gombát is készítettem, a szegfűgomba egy része pedig cetes, olajos lébe került. A rántott gomba mellé egy sült paprikás, petrezselymes, fokhagymás, olajos mártogatóst készítettem.
Hozzávalók: Személyenként kb. 10-15 vargánya és galambgomba vegyesen. A panírozáshoz liszt, tojás, só, zsemlemorzsa. Olaj a sütéshez. A sült paprikás mártogatóshoz 1 db piros sült paprika, 2 gerezd fokhagyma, 0,5 dl olíva olaj, méz, só, bors, 1 teáskanál balzsamecet, kis csokor petrezselyem, 1 evőkanál víz.

Elkészítés: A gombákat megmossuk, leforrázzuk, leszűrjük, megszárítjuk és ha szükséges kisebb darabokra szeleteljük. Lisztbe, felvert sózott tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük. Az olajat leitatjuk a gombákról és megsózzuk. A sült paprikás mártogatóshoz a paprikát feldaraboljuk és a többi hozzávalóval összeturmixoljuk és máris fogyaszthatjuk.

3 megjegyzés:

  1. Nekem is kedvencem a szekfűgomba :-)

    Legegyszerűbb rántottaként ettük régesrégen: hagyma, gomba, tojás és kész! Isteni volt!

    VálaszTörlés
  2. Hát ezeket a gombákat is imádom...s milyen jó ez a mártogató hozzá. Csak ismételni tudom magam: nagyon a szám íze szerint főzöl (sütsz)...

    VálaszTörlés
  3. Hát elszállt innen minden! Azt írtam, hogy gyerek koromban én is sok erdei gombát ettem, ezért most hiányzik néha. A piacra nagyon korán kellene menni a szomszéd városba, és én lusta vagyok erre. Mostanában látok mirelit erdei gombákat, és jó minőségűnek is tűnik, nem csak az ára miatt....Nálunk szegfűgombából mindég leves készült, vékony rántással, pirospaprikával. Finom volt.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails