2009. július 15.

Meggyes pite

A meggyes pitében semmi különös sincs, ha már megvan a megfelelő recept. Most már nekem is megvan egy ideje, és bizony beletelt egy kis időbe mire kikísérleteztem. Előtte próbálkoztam ilyen, olyan pite tésztákkal, de egyik sem az volt amit kerestem. Bizony megszállottan kerestem azt a pite ízt, illetve azt a pite tésztát, ami megegyezik a gyermekkoromban evett, a nagymamák és keresztanyám által készített meggyes pitékkel. Ők érzésből gyúrták a tésztát, nem is maradt recept utánuk... Az általam hőn áhított pite kicsit linzeres, omlós, de kicsit ropog a teteje és nem túl vastag, de tartalmas tészta. A kísérletezések közepette egyszer csak rájöttem, hogy mik a megfelelő összetevők és az arányok. És bizony ez a tészta nem mással, mint zsírral készül. A zsír adta meg azt az állagot, ízt amit kerestem. (Most, hogy már megvan a recept, már egyértelmű minden...na de addig...:)Nálam ebből a tésztából készül a meggyes, a túrós, az almás pite. A tészta vastagságát a sütőpor mennyisége befolyásolja. Van, hogy az almás pitéhez kicsit vastagabbra készítem a tésztát.
Hozzávalók: Közepes méretű tepsihez a tésztához: 30 dkg liszt+még amennyit felvesz a gyúrásnál, 10-12 dkg zsír, 10 dkg kristálycukor, 1 tojás+1 a kenéshez, 2 nagy evőkanál tejföl, fél csomag sütőpor. Töltelékhez 1 kg meggy kimagozva, 2 csomag vaníliás cukor, 8-10 dkg cukor, 1-2 evőkanál pálinka (elhagyható), 5 dkg őrölt mogyoró, vagy dió.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 30 percre a hűtőbe tesszük. A kimagozott meggyhez hozzá adjuk a cukrokat (nem adok hozzá sok cukrot, mert szeretem savanykásan a meggyes pitét, ahogy a friss meggy szemek szétroppannak a számban) és a pálinkát, kicsit hagyjuk állni. A tésztát két egyenlő részre osztjuk és tepsi nagyságúra kinyújtjuk. A sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük az egyik kinyújtott tésztát, megszórjuk őrölt mogyoróval, erre tesszük a kissé lecsöpögtetett meggyet, majd a meggyre jön a másik kinyújtott lap, amit villával megszurkálunk és felvert tojással bekenünk. 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. (Légkeveréssel 160 fokon.) Miután kihűlt, megszórjuk porcukorral és felszeleteljük.

5 megjegyzés:

  1. Mi az, hogy semmi különös nincs benne?? Isteni finom süti..És mennyivel nehezebb elkészíteni,jobban oda kell figyelni, mint egy sima kevertnél...Szuper egy pite ez!!!

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom Trinityhez. Imádom a meggyes pitét, mégis mindig csak almásat csinálok. :(
    Majd táplálkozom ennek a képével. :D

    VálaszTörlés
  3. Majdnem én is lemaradtam a meggyes pitéről, de szerencsére még volt a piacon...mert a meggyes pite azért friss meggyből az igazi:)

    VálaszTörlés
  4. Az én pite receptem is zsírral készül, bár én szoktam csalni, és a felét margarinnal helyettesítem. Azt mondták a Régiek, hogy nem lehet mindenhol elhagyni a zsírt, mert az adja a tészta jó állagát. Tejfölből is csak a 20%-os jó, mert az elég zsíros. Sajnos én is inkább almásat szoktam sütni, pedig a meggyeset is szeretjük.

    VálaszTörlés
  5. Praktikus tanács: érdemes a tojással való megkenés UTÁN villázni mert akkor nem fogja eltömíteni a tojáslé a gőznyílásokat.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails