2009. július 27.

Fügetorta

Szüleim kertjében érőre fordultak a fügebokrok. Apuval nagyon kedveljük a friss, érett fügéket. Sokáig nem volt füge bokrunk, de apu addig-addig kísérletezett, pátyolgatta a bokrokat, míg meg nem eredtek, megerősödtek és teremni kezdtek. Azt szeretem a fügében, hogy ilyenkor elkezd teremni és nem csak egy-két hétig tart az érés, hanem ha az időjárás engedi, bizony késő ősszel is szoktunk fügéket találni. Idén az egyik füge bokor igen nagy szemű fügékkel örvendeztetett meg minket. Ezek az első szemek, amelynek egyik részéből készült ez az egyszerű fügetorta.
Hozzávalók: 5 szem füge, 20 dkg kristálycukor, 0,5 dl tejszín, 0,5 dl víz, 10 dkg liszt, 2 evőkanál (kb.4-5 dkg) őrölt mogyoró vagy dió, 2 tojás, 10 dkg vaj, fél citrom reszelt héja, kevés fahéj, fél csomag sütőpor, 2-3 evőkanál rum.

Elkészítés: 15 dkg cukorból a vízből és a tejszínből karamellt készítünk úgy, hogy először felolvasztjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a vizet és a tejszínt és hagyjuk sűrűsödni.

A karamellt egy közepes méretű kerek sütőformába öntjük, a fügéket elfelezzük és belsejükkel lefelé a karamellbe helyezzük:


A tésztához a vajat a maradék cukorral elkeverjük, majd hozzá adjuk a tojásokat, a sütőporral, mogyoróval elvegyített lisztet, valamint a citromhéjat, a fahéjat és a rumot. Jól összekeverjük és a fügékre kenjük.



A tésztát 160 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült.



A sütőből kivéve rögtön kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni.

Kínálhatjuk magában is, de adhatunk hozzá fagylaltot, amely különlegesebbé teszi a fügetortánkat. Én olívaolajos fagylalttal és bodzabogyó sziruppal tálaltam.

10 megjegyzés:

  1. Ez valami gyönyörűséges !!! :-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett!! Tegnap mi is fügéztünk Makkával, s még ma is van mit eszegetni...:)
    Nagy kincs egy jól termő fügebokor.

    VálaszTörlés
  3. na :) minden elismerésem és még marad a befözésből fügém, és már indulok is készíteni:) okos recept tetszik:)

    VálaszTörlés
  4. Napmátka! Köszönöm! Örülünk nagyon a füge bokroknak, most már jó nagyok és idén szépen teremnek:)

    Köszi Scofield!:))

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm!

    Isteni lett, azt hiszem bevezetjük!
    Istenem, adj jövőre is ilyen fügetermést, hogy alkothassak...

    Csilla

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails