2009. július 6.

Bundás cukkini aiolival

A bundás cukkini aiolival ötlete a "Tapas" című szakácskönyvből származik. A cukkini egyszerű, gyors elkészítési módjával ismerkedhetünk meg. Mindig örülök az ilyen ötletes recepteknek. Az aioli egy majonéz szerű mártogatós, amely szintén gyorsan összeállítható. (Az aioli receptjén kicsit változtattam,mert túl olajosnak találtam, így kevesebb olajat használtam a kukorica olaj helyett mogyoró olajat használtam és adtam hozzá dijoni mustárt, tejfölt és mézet.)
Hozzávalók: Személyenként 2 kisebb (15-20 cm-es) cukkini, 3-4 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, 2 db tojás, 2 evőkanál tej, olaj a sütéshez, só. Az aiolihoz 2 db tojássárgája, 2-3 evőkanál olíva olaj, 2-3evőkanál mogyoró olaj, 1 evőkanál fehérborecet, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál szemes dijoni mustár, só, bors, méz, 1-2 evőkanál tejföl.

Elkészítés: A megmosott cukkiniket átlósan 0,5-1 cm-es szeletekre vágjuk. A lisztet és a piros paprikát egy műanyag zacskóba tesszük. A tojást a tejjel elkeverjük. A cukkiniket a paprikás lisztes zacskóba tesszük és jól összerázzuk, majd a cukkiniket a tojásba mártjuk. Egy serpenyőben 1 cm magasságig olajat öntünk és a forró olajban a cukkinik mind két felét szép pirosra sütjük. Arra ügyeljünk, hogy sülés közben ne legyenek túl sűrűen a cukkinik, mert akkor párolódnak. A megsült cukkiniket szűrőlapáttal kiszedjük, leitatjuk róla a felesleges olajat és megsózzuk, majd az aioliba mártogatva fogyasztjuk. Az aiolihoz a tojások sárgáját az olajokkal a mustárral jól elkeverjük, hozzá adjuk az ecetet, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, mézet és végül a tejfölt. A majonéznél kicsit hígabb legyen. Jobb ha előre elkészítjük és hűtjük.

5 megjegyzés:

  1. Hú, ezeket a zöldséges ételeket nagyon szeretjük a nagylányommal!!!Meg kell vennem azt a könyvet, nincs mese:)))

    VálaszTörlés
  2. Trinity! Biztos, hogy nem fogod megbánni!!!

    VálaszTörlés
  3. Igazi panírozásnál a prézlit is zacskóba teszed? Én igen, és azóta nem irtózom a gomba, tök, cukkini stb. panírozásától.

    VálaszTörlés
  4. Imádom az ilyesmit, azt hiszem, holnap valami bundásat kell ennem!:)

    VálaszTörlés
  5. Daisy!Igen jó a zacskós panírozás:)

    Napmátka!Nekem pedig barackos vinaigrette mártást:)))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails