2009. május 28.

Kapros zöldbabfőzelék

Tudom, hogy semmi különös nincs egy zöldbabfőzelékben, de számomra újdonság, hogy kaporral készítettem. Egyik nap valakinél - már nem tudom kinél :( - láttam ezt a kapros megoldást. Nem is tudom, nekem ez eddig hogy nem jutott az eszembe? A lényeg, hogy ma kipróbáltam és nem csalódtam.
Hozzávalók: Két személyre 25 dkg friss, vagy mirelit zöldbab, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 2 evőkanál liszt, 3-4 evőkanál tejföl, vagy tejföl és joghurt vegyesen, 1 kis csokor kapor.

Elkészítés: A felaprított hagymát a zsíron üvegesre sütjük, hozzáadjuk a pirospaprikát, kavarunk rajta párat és lehúzzuk a lángról, nehogy keserű legyen a paprika Ezek után hozzáadjuk a felaprított zöldbabot, kicsit pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a babot. Ekkor hozzá adjuk a sót, borsot és a zúzott fokhagymát és addig főzzük, amíg a zöldbab meg nem puhul. Ekkor behabarjuk a liszt, egy kevés víz és a tejföl keverékével és hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. Összefőzzük és tálaljuk. (Amikor már kész én néha egy kevés ecetet is teszek hozzá, bár ez most elmaradt, mert a kapor és a joghurtos habarás - ma azt is tettem bele - adott egy kis savanykás ízt a főzeléknek.) Ehetjük magában, sült hússal, sült kolbásszal, tükörtojással stb. Én ma a sült kolbászt választottam:)

5 megjegyzés:

  1. Hmmm, nem találtam kaprot sem a hozzávalók között, sem az elkészítés során. Akkor mitől kapros???

    VálaszTörlés
  2. Attól, hogy beletettem (lásd a képen). Igazad van, nem írtam bele areceptbe, csak a bevezető szövegbe.Pótolni fogom.

    VálaszTörlés
  3. Bele van írva, olvasd végig!

    VálaszTörlés
  4. Ez a kapros recept hasonlít a legjobban ahhoz, amelyet a nagyanyám készített. Őt sajnos már nem tudom megkérdezni, hogy pontosan hogyan is készítette, ezért most nagyon örülök ennek a receptnek. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails