2009. május 28.

Sült paprika

Ma szabadságon vagyok:) és kilenc óráig már sok mindent elintéztem, ezért sült paprika volt a jutalom reggeli. A családunkban - szerintem - elég sokféle képen szoktuk a paprikát elkészíteni (pl: dinsztelt paprika, tejfölös paprika vagy más néven paprika főzelék, sült paprikasaláta, sült paprika, ecetes paprika saláta, meleg paprika saláta hagymával, fokhagymával stb.) A sült paprika a délszláv háború alatt lett népszerű a családban. Ekkor a harkányi házunkban hosszú-hosszú hónapokig laktak horvátok, szerbek és bosnyákok egyaránt. Elmondhatom róluk, hogy remekül főztek, gazdagodtunk is néhány jó recepttel. Ők készítették az alábbiakban leírt módon a sült paprikát. Azóta nálunk kedvenc nyári eledel. Reggelire, ebédre, vacsorára egyaránt finom. Mi tejföllel és puha fehér kenyérrel szoktuk enni, de van aki üt még rá néhány tojást,esetleg ad hozzá szalonnát és azzal süti össze.
Hozzávalók: 2-3 dkg vaj, vagy margarin és 2-4 db paprika személyenként. Továbbá só és tejföl.

Elkészítés: A paprikát -a képen látható módon, vagy tetszés szerint - felszeleteljük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a felszeletelt paprikát és addig sütjük a vajon, amíg a paprika héja el nem kezd ráncosodni, húzódni, esetleg kicsit barnulni. Sülés közben sózzuk ízlés szerint. Én úgy szeretem, ha nincs túlságosan megsütve a paprika, amikor kicsit még ropogós, de ugyanakkor puhább is. Az ilyen sült paprikának én a sárga és nem túl vastag, de nem is vékony húsú paprikát szeretem legjobban. A piros, vagy zöld színű paprikának már más íze van.
Sülés küzben a parikának rendkívül jó illata van, rögtön meghozza a kedvet a megkostolásához:)
Egy kisebb adag parika 5-8 perc alatt elkészül, egy nagyobb adagnál sem kell 15 percnél többet számítani. Amint kész, telföllel tálaljuk és máris ehetjük.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails