2009. május 4.

Cukkinis, zöldhagymás kanállepény

A recept alapötlete anyutól származik. Még tavaly nyáron mesélt róla, hogy milyen gyors és egyszerű - nem utolsó sorban - finom étel ez a cukkinis lepényke. Azóta már többször készítettem, a képen szereplő változatot még márciusban, hideg kapros mártással tálalva. Bármelyik évszakban aktuális lehet, hiszen cukkinit szinte mindig lehet kapni.(Visszagondolva, tényleg gyorsan elkészíthető étel, szerintem most a recept leírása tovább tart:) Kínálhatjuk előételként, könnyű vacsoraként is.
Hozzávalók: A lepényhez 1 db kisebb cukkini, 2 szál zöldhagyma, 2 db tojás, 1 evőkanál reszelt parmezán sajt, 4-5 evőkanál liszt, 1 dl tej, víz, só, bors, olaj a sütéshez. A kapros mártáshoz 1 evőkanál majonéz, 4-5 evőkanál tejföl, 1-2 teáskanál méz, fél citrom leve, só, 1 csokor kapor (ha még nincs friss és van fagyasztott, aprított kapor, abból 2 evőkanálnyi).
Elkészítés: A cukkinit egy nagyobb lyukú reszelőn - egy tálba -lereszeljük, hozzáaprítjuk a zöldhagymát (ollóval is vághatjuk, így gyorsabb). Ráütjük a két darab tojás, rászórjuk a sajtot, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. Ekkor hozzáadjuk a lisztet, a tejet és annyi vizet, hogy a cukkinis masszánk olyan legyen, mint egy sűrű palacsinta tészta.Kevés olajat (4-6 evőkanálnyit) egy serpenyőben felhevítünk és a cukkinis tésztából evőkanállal kis halmokat teszünk az olajba, amit kör alakúra formázunk, ha megpirult az egyik oldala, megfordítjuk és a másik oldalt is pirosra sütjük, majd leitatjuk a zsiradékot. A mártás hozzávalóit - a kapor kivételével - jól összekeverjük, és ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott kaprot és tálaljuk.
(A cukkinis lepényke más ízesítéssel is készíthető, pl.: petrezselyem zölddel, krumplival, füstölt sajttal, sonkával stb.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails