2009. május 17.

Epres (mascarponés) sajttorta

Eredetileg teljesen más tortát terveztem hétvégére, de még maradt a mascarponéből és így kínálkozott a sajttorta készítés lehetősége. Egyáltalán nem bántuk meg, hogy e mellet a torta mellet döntöttem. Megnéztem néhány receptet, de ismét a saját változatomat készítettem el.
Hozzávalók: 20 dkg vajas keksz, 14 db babapiskóta, 10 dkg olvasztott margarin, 1 evőkanál ribizli lekvár, 25 dkg mascarpone, 20 dkg krémes túró, 5 dkg olvasztott fehér csoki és 5 dkg fehér csoki a díszítéshez, 50 dkg eper, 10 dkg cukor, kevés vaníliás cukros tej.Kevés margarin a tortaforma kikenéséhez.
Elkészítés: A vajas kekszet és 10 db babapiskótát összetörünk és az olvasztott margarinnal és a lekvárral összegyúrjuk és a kivajazott (26 cm átmérőjű) tortaforma aljára egyenletesen elnyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük kb. fél órára. A megmosott, megszárított epret hosszában 4-6 darabra felszeleteljük. A mascarponét először a cukorral gépi habverővel jól összekeverjük, majd hozzá adjuk a krémes túrót és az olvasztott fehér csokit és ezekkel is jól elkeverjük. Miután a kekszes torta alapunk meghűlt, rárakjuk a tölteléket. A négy babapiskótát vaníliás cukros tejbe mártjuk és kisebb darabokra szelve ráhelyezzük a kekszes alapra, majd a piskótadarabok közé szórjuk az eper egy harmadát. A maradék epret összekeverjük a mascarponés krém felével és rásimítjuk az epres, piskótás rétegre és elegyengetjük, majd a maradék mascarponés krémet kenjük a tortánk tetejére, ezt is elsimítjuk és hűtjük. Másnap fehér csokoládét reszelünk rá és szeleteljük. Nagyon-nagyon finom, igazi nyári édesség, az eper ízlés szerinti gyümölccsel helyettesíthető. Szerintem a málna és a barack is nagyon jó lehet ebbe a tortába, az áfonyáról nem is beszélve:)

3 megjegyzés:

  1. A mascarpone és az eper-mindkettő a gyengém:)))Imádom!

    VálaszTörlés
  2. Ó, akkor ki kell próbálni! Szerintem nagyon fincsi:)

    VálaszTörlés
  3. Én tegnap megcsináltam egyik barátnőm születésnapjára. 2 perc alatt megzabálta a baráti társaság és agyon dícsértek. Nagyon finom volt! Köszi:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails