2009. április 8.

Rakott krumpli darált hússal

Hétköznap általában egyszerű, gyors ételeket készítek. Nagy kedvencem a darált húsos rakott krumpli. Ez a változat szaftosabb és nem olyan nehéz mint a tojásos, kolbászos rakott krumpli. Bár az ellen sincs semmi kifogásom. Tegnap este (idén először) nekiláttam a darált húsos változatnak.

Hozzávalók: Két személyre: 8-10 db közepes krumpli, 20-25 dkg darált hús, 2 dl tejföl+2 evőkanálnyi, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál "Erős Pista", só, frissen őrölt bors (én mindig frissen őrölt borsot használok, nem is tartok otthon előre őrölt változatot, egészen más aromája van a friss őrlésű borsnak), 2 db tojás, 2-3 evőkanál olaj.
Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük. A darált húst két evőkanál olajon feltesszük párolni és kavargatás közben hagyjuk hogy a benne lévő zsiradék és víz előjöjjön. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymagerezdeket, az "Erős Pistát", sót, borsot, megkavarjuk és kevés vizet adunk hozzá. Kb.15-20 percig pároljuk a fűszeres darált húst. (Ha szükséges közben adjunk hozzá még vizet, de a legvégén a lé párolódjon el.)
Ekkor a darált húshoz keverjük a tejfölt. A megtisztított főtt krumplit felkarikázzuk. Egy hőálló edényt beolajozunk. A felkarikázott krumpli felét az edénybe rakjuk, erre rásimítjuk a tejfölös darált húst, majd erre jön a krumpli megmaradt része. Két evőkanálnyi tejfölhöz hozzákeverünk két felvert tojást, megsózzuk és ráöntjük a rakott krumplira. (Lehet sajtot is szórni a tetejére. Én nem szoktam, mert attól kicsit már más lesz az ízhatás, nem érzem úgy a krumpli és a darált hús tiszta ízeit.) 200 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Tejföllel tálaljuk. Ha nyáron készítjük, nagyon jó hozzá a friss kovászos uborka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails