Tipp: Tetszés szerint más - éppen érő - gyümölccsel is készíthető.
2012. június 12.
Epres-túrós Charlotte torta
Tipp: Tetszés szerint más - éppen érő - gyümölccsel is készíthető.
2012. június 11.
Paradicsomos-spárgás kenyérsaláta
2012. június 6.
Padlizsános tortácskák
50 dkg leveles tészta
2 db zsenge padlizsán
2 db közepes paradicsom
15 dkg füstölt szalonna
10 dkg juhtúró
só
bors
olívaolaj
2012. június 5.
Rakott karalábé
6-8 db karalábé
40 dkg darált sertéshús
1 tojás
1 db nagyobb hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál házi paprikakrém
só
frissen őrölt bors
1 dl tejföl
2 evőkanál olívaolaj vagy szőlőmagolaj
az öntethez:
2 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt
2 tojás
zsemlemorzsa
só
a sütőtál kenéséhez:
vaj
zsemlemorzsa
2012. június 1.
Borkrémes epertorta
15 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
2,5 dkg cukor
1 evőkanál hideg víz
2012. május 31.
Rozé kacsamell szegfűgombás metélttel
Epres-túrós piskótatekercs
2012. május 30.
Petrezselymes szegfűgomba sütve
2012. április 20.
Zöldséges lepénytorta

2012. április 19.
Tűzdelt rozmaringos báránycomb

1 db báránycomb (kb. 1,5-2 kg)
3 evőkanál fagyos zsír
10 dkg füstölt szalonna
3-4 ág friss rozmaring vagy 1,5 evőkanál szárított
1 evőkanál aszalt paradicsom
1 fej fokhagyma
1 közepes hagyma
só
frissen őrölt bors
a zöldbab körethez:
1 kg egész fagyasztott zöldbab
0,5 dl balzsamecet
3 evőkanál víz
1,5 teáskanál méz
1 teáskanál mogyoróolaj
2 gerezd zúzott foghagyma
só
a burgonyakörethez:
12 db egész főtt burgonya
3 evőkanál zsír vagy 10 dkg vaj
1 ágacska rozmaring
só

A fagyasztott zöldbabot vízgőz felett megpároljuk. A balzsamecethez keverjük a többi hozzávalót, a párolt zöldbabot melegen beleforgatjuk, és tálalásig melegen tartjuk.
A főtt burgonyát hosszában félbe vágjuk. A zsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk a rozmaringleveleket, a sót, és a burgonyák mind két felét pirosra sütjük benne.
A zöldbabot tálra szedjük, ráfektetjük a tűzdelt báránycombot, köré rakjuk a pirosra sült burgonyát.
2012. április 17.
Hamburgerzsemle

Számomra nem is volt kérdés, hogy a hamburgerzsemlét is ebből a tésztából fogom készíteni. A zsemlék tetejére pirított szezámmag került.
1 dl langyos tej
1,2 dl joghurt
0,8 dl étolaj vagy szőlőmagolaj
2 dkg élesztő
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor
1 tojás
pirított szezámmag a szóráshoz

Tipp: Hűvösebb időben a lisztet meglangyosíthatjuk a mikrohullámú sütőben. Kelesztéskor nagyobb zacskót (vagy pl. új szemeteszsákot) húzzunk a tálra, sőt még le is takarhatjuk, mert így jobban kel a tészta:)
2012. április 4.
Kifőztük nyomtatásban!
2012. március 15.
Kossuth-kifli


Hozzávalók:
18 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
18 dkg cukor
20 dkg vaj
4 tojás
1 citrom reszelt héja
10 dkg szeletelt mandula

2012. március 7.
Kifőztük! Pásztorpite

A születésnapunkra többféle tortával készültünk. Vannak közöttük időigényesebbek, és villámgyorsan, egyszerűen elkészíthetők is.
Hoztunk több citromból és narancsból készült süteményt és ételt is, az idénygyümölcsök megjelenéséig változatosan használhatjuk, mint alapanyagot.
A hússal készült ételek mellett sok húsmentes ételt gyűjtöttünk össze a böjtölők számára - hiszen az idei március végig a nagyböjt idejére esik, de ötletekkel szolgálhat azok számára is, akik egyszerűen csak szeretnék kicsit könnyebb ételekkel köszönteni a tavaszt. A böjtöt, méregtelenítést kitűnő teareceptjeink is segítik.
Most azonban egy remek húsos-burgonyás ételt, a pásztorpitét hoztam, amely a Kifőztük márciusi számában jelent meg.

Hozzávalók:
50 dkg darált bárányhús
6 dkg vaj
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa
1 kisebb zellergumó
1 teáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 evőkanál paradicsompüré
2 dl száraz fehérbor
só
frissen őrölt bors
A burgonyapüréhez:
50 dkg hámozott burgonya
1-1,5 dl langyos tej
8 dkg vaj
1 tojás
só

Tipp: A bárányhús helyettesíthető marhahússal vagy sertéshússal. A szárított fűszerek helyett friss fűszereket is használhatunk.
2012. március 5.
Betyárleves

50 dkg sertéslapocka
1 közepes hagyma
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1 kisebb zellergumó
3 gerezd fokhagyma
15 dkg csiperke gomba
5 dkg szárított vargánya
1 csokor kapor
2 dkg zsír
2 teáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál házi paprikakrém
só
frissen őrölt bors
a habaráshoz:
1 evőkanál liszt
2-3 evőkanál tejföl
víz
a kanalas tésztához:
2 tojás
2-3 evőkanál víz
5-6 evőkanál liszt
csipet só

Amíg a leves fő, elkészítjük a kanalas tésztát. A tojást a vízzel felverjük, megsózzuk és hozzákeverjük a lisztet. Miután a gombát a leveshez adtuk, 5-6 perccel később egy evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a forrásba lévő levesbe, és addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak. A kaprot apróra vágjuk és a levesbe szórjuk. A tejfölös habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy híg habarást kapjunk, majd a leveshez öntjük. Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Melegen, tejföllel kínáljuk.
Tipp: Aki szereti, csípős paprikát is adhat hozzá.