2014. október 28.

Lecsós lila pereszke


Dédszüleim, nagyszüleim harmóniában éltek a természettel. Sok vadontermő növényt ismertek, tudták hogy melyik bogyót, virágot mire használják, sőt némely esetben különféle nyavalyákat is gyógyítottak velük.  Az erdőt, mezőt járva jól ismerték, hol találhatók a legjobb gombalelő helyek és természetesen tudták melyik az ehető, és melyik mérgező. Dédnagyapám gyakran tért úgy haza a legelőről, hogy kékfestő kötényét roskadásig megpakolta az éppen termő gombákkal. Dédnagyanyám gyakran zsörtölődött,hogy ha még egy kötény gombával beállít, akkor az fogja elkészíteni, aki szedte. Természetesen ez nem így történt, mert dédnagyanyám főzte meg a gombát. Készült belőle egyszerű leves, pörkölt, vagy lecsós gomba, de gyakran került az ünnepi sült hús töltelékébe is.

A lila pereszke, vagy ahogy felénk hívták, fagygomba, késő ősszel, a fagyok előtt termő, illatos, ízes, ropogós gomba. Leginkább a legelőn szedték, de a nagyszüleim kertjében is megtermett. A lecsós lila pereszkét nálunk csakis sarjúpaprikából, vagyis a fagy elől leszedett utolsó szabadföldi paprikából készítették és ez a mai napig így történik. Ezek az apróbb, kemény paprikák még magukban hordozzák az őszi napfény erejét, az ízek koncentráltabban érződnek. Néhány szem, - ugyancsak a fagy elől leszedett - paradicsom is került bele. Előfordult, hogy kevés őrölt pirospaprikával is ízesítették ezt az ételt, amely valójában a pörkölt és a lecsó közötti átmenetet képviseli.




Hozzávalók:

1 kg lila pereszke
60-80 dkg sarjúpaprika
40 dkg paradicsom
2-3 db közepes hagyma
1 evőkanál zsír
15 dkg házi füstölt szalonna
1-2 teáskanál őrölt pirospaprika



A lila pereszkét megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük, leforrázzuk és lecsöpögtetjük. A szalonnát, a megtisztított hagymát felkockázzuk, a paprikát és a paradicsomot tetszés szerint szeleteljük. A szalonnát a zsíron üvegesre sütjük, hozzáadjuk a hagymát és megdinszteljük. A gombát és a zöldpaprikát a hagymához keverjük, megszórjuk őrölt pirospaprikával, néhány keverés után lefedve, közepes lángon készre főzzük. (Főzés alatt, ha szükséges kevés vizet adhatunk hozzá.) Az étel elkészülte előtt 10-15 perccel hozzáadjuk a paradicsomot, amellyel már fedő nélkül főzzük tovább. A lecsós lila pereszke akkor kész, amikor a hozzávalók megfőttek és sűrű a szaftja. Melegen, fehér kenyérrel, tejföllel kínáljuk.

A recept és az írás még 2012-ben, a Pécsi Borozóba készült.

3 megjegyzés:

  1. Az amiről itt szó van az a lilatönkű pereszek. Teljesen más ízű és más faj. A lila pereszke korhadékbontó erdei faj.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails