2012. április 19.

Tűzdelt rozmaringos báránycomb

A tűzdelt rozmaringos báránycomb a Kifőztük áprilisi számában jelent meg, amelyben sok ételötlettel készültünk a húsvétra. Természetesen ezek az ételek máskor is elkészíthetőek, így az alábbi bárárnycomb is (nem kell jövő húsvétig várni:). Köretként balzsamecetes zöldbabot és egyszerű, isteni pirított burgonyát ajánlok, amely kívül ropogós, belül omlós, puha:)
Hozzávalók

1 db báránycomb (kb. 1,5-2 kg)

3 evőkanál fagyos zsír

10 dkg füstölt szalonna

3-4 ág friss rozmaring vagy 1,5 evőkanál szárított

1 evőkanál aszalt paradicsom

1 fej fokhagyma

1 közepes hagyma

frissen őrölt bors


a zöldbab körethez:


1 kg egész fagyasztott zöldbab

0,5 dl balzsamecet

3 evőkanál víz

1,5 teáskanál méz

1 teáskanál mogyoróolaj

2 gerezd zúzott foghagyma

a burgonyakörethez:

12 db egész főtt burgonya

3 evőkanál zsír vagy 10 dkg vaj

1 ágacska rozmaring

A fokhagymagerezdeket hosszában kettévágjuk, a szalonnát felcsíkozzuk. Éles késsel a comb mind két felén bemetszéseket ejtünk, amelyekbe szalonnát, fokhagymát és rozmaringleveleket dugunk. A fagyos zsírhoz keverünk 1 evőkanál apróra vágott rozmaringot, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, 2 teáskanál apróra vágott aszalt paradicsomot, kevés frissen őrölt borsot, sót. A comb mind két oldalát átkenjük vele. A húst tepsibe fektetjük, mellé szórjuk a maradék fokhagyma gerezdeket, szalonnát, aszalt paradicsomot, rozmaringot és a négyfelé vágott hagymát. 1,5-2 dl vizet öntünk a húshoz, alufóliával lefedjük a tepsit, és 190 fokra melegített sütőbe tesszük. 80-90 perc sütés után – amikor a hús már puha - levesszük az alufóliát és további 20 percig sütjük, amíg enyhén piros nem lesz. (Miután elkészült, 15-20 perc pihentetés után szeletelhető.)

A fagyasztott zöldbabot vízgőz felett megpároljuk. A balzsamecethez keverjük a többi hozzávalót, a párolt zöldbabot melegen beleforgatjuk, és tálalásig melegen tartjuk.

A főtt burgonyát hosszában félbe vágjuk. A zsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk a rozmaringleveleket, a sót, és a burgonyák mind két felét pirosra sütjük benne.

A zöldbabot tálra szedjük, ráfektetjük a tűzdelt báránycombot, köré rakjuk a pirosra sült burgonyát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails