2009. november 19.

Főzött majonéz

Nem is tudom, hogy eddig miért nem így készítettem a majonézt. Sokkal-sokkal jobban tetszik a nyers tojássárgájából és az olajból kikevert változatnál. Azt túl karakteresnek, nehéznek találom, bár van amihez az illik. A főzött változat vízgőz felett készül, vajjal. Tejföllel dúsítjuk. A kész majonézt üvegben is tárolhatjuk, több napig eláll, nagyon jó állagú. Csak javasolni tudom az elkészítését...

Hozzávalók: Kb. 4 dl kész majonézhez 2 tojás sárgája, 2 dkg vaj, fél citrom leve, 1 kávéskanál só, 1-2 teáskanál méz, 0,5-1 evőkanál jó minőségű mustár, 3 dl tejföl.
Elkészítés: A tojások sárgáját, a felaprított vajat, a sót, a mézet, a citromlevet és a mustárt egy hőálló tálba tesszük és vízgőz felett kevergetve addig főzzük, míg be nem sűrüsödik. (Ha kicsit összeugrik, tegyünk még hozzá egy kevés mustárt.) vízgőzről levéve kicsit hűtjük, majd apránként hozzá keverjük a az elkevert tejfölt és behűtjük. Bármilyen majonéz alapú salátához, mártáshoz használhatjuk, tovább ízesíthetjük.

9 megjegyzés:

  1. A majonézt én is főzni szoktam,kicsit hasonló az én receptem mint a tiéd.Sokkal jobban szeretem mint a bolti majonézt.

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok! Ez a recept nagyon hasznos,nekem már több gondom is volt a nyers tojással készült majonézzel,a boltiból meg kevés a finom.
    Mindenképp kipróbálom.
    Karácsonyi ételekhez is remek lesz!

    VálaszTörlés
  3. Én is köszönöm, nagyon csábítóan néz ki! Kipróbálom mindenképpen!

    VálaszTörlés
  4. Én is kipróbálom, különösen nyáron parázok a nyers tojástól! :)

    VálaszTörlés
  5. Nekem is tetszik, főleg, hogy néhány napig eltartható. Nem kell pontosan kimérni a menny., ha mégsem fogyna el, behűthetem.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, hogy benéztetek!Örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket a főzött majonéz!

    VálaszTörlés
  7. Itt vagyok Tündér! :) végre sikerült - nem tudom mi lehetett a baj!
    Klassz ez a fözött majo! Én is ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  8. Szupp, már kipróbáltam, és rendszeresen ezt használom. Az sem utolsó szempont, hogy sokkal diétásabb, mint az olajos hagyományos majonéz...

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails