2009. november 26.

Csokis, habos linzertorta

Ezt a tortát a maradék, lefagyasztott tojásfehérje felhasználására találtam ki. Az alapja egy mogyorós linzertészta, a csokoládékrém a csokoládés-nugátos tortánál használt krém, csak itt kicsit lágyabb lesz a habsipka alatt. A tetejére pedig sok cukorral felvert tojásfehérje kerül, amit lassú tűznél megsütünk, szárítunk.

Hozzávalók: A tésztához 16 dkg liszt, 8 dkg vaj, 3-4 dkg őrölt mogyoró, 5 dkg porcukor, csipet só, 1 tojás, 1 teáskanál vaníliás cukor. A csokikrémhez 6 dkg magas kakaó tartalmú étcsokoládé, 6 dkg vaj, 6 dkg mogyorókrém, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 3 dkg porcukor. A habsipkához 4 db tojás fehérje, 20 dkg kristálycukor.
Elkészítés: A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és legalább fél órára a hűtőbe tesszük. A csokoládés töltelékhez a vajat és a csokoládét olvasszuk fel egy kisebb lábosban, keverjük simára. Adjuk hozzá a mogyorókrémet, a tojásokat és a cukrot. Egy picit melegítve keverjük simára. A lehűlt tésztát jól lisztezett felületen nyújtsuk akkora kör alakú lappá, hogy egy 22 cm átmérőjű kerek formát ki tudjunk vele bélelni úgy, hogy legalább 2 cm-es pereme is legyen. A tésztát 200 fokon süssük meg. (Ha esetleg púposodik, lyukasszuk ki...de vaksütést is alkalmazhatunk.) Amíg a tészta sül addig a tojások fehérjéből és a cukorból verjünk kemény habot. (Először csak a tojásfehérjéket kezdjük felverni, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és addig verjük amíg kemény, és nyúlós nem lesz.) A kisült tésztára öntsük rá a csokoládé krémet, majd toljuk vissza a sütőbe és 3-4 percig süssük, míg egy kis kérget nem kap a krém. Ekkor kivesszük a tortát és rákenjük a felvert tojásfehérjét, vagy habzsákból rányomjuk. 200 fokon kb. 3 percig sütjük, majd vissza vesszük először 150 fokra, így sütjük kb. 8 percig, majd 90-100 fokon szárítjuk kb. 25 percig, míg a hab kívülről ki nem szárad. Kihűlve szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails