2009. november 17.

Fokhagymaleves

Fokhagymaleves,...ahogy a franciák készítik. Valahogy teljesen más ízre számítottam, olyasmire, mint a fokhagymamártás...intenzív fokhagyma ízzel. Ezzel szemben - a sok fokhagyma ellenére -egy összetett ízkombinációval rendelkező levest kaptam, amelyből a fokhagyma íz mellett - amely a háttérben megbújt:) -az összes összetevő íze érezhető volt. (Annak ellenére, hogy másra számítottam, nekem ízlett...)

Hozzávalók: Két nagyobb fej fokhagyma gerezdekre szedve, kb. 1 dl olívaolaj, 10-15 dkg szalonna apró kockára vágva, 1 db nagyobb burgonya kockákra vágva, 1,5-1,7 dl húsleves (lehetőleg tyúkhúsleves), 3 tojás sárgája. Esetleg só, bors. A fűszercsokorhoz (bouquet garni) jellegzetesen petrezselyem, kakukkfű ágak, zellerlevél és babérlevél, amelyet csokorba kötve adunk a leveshez.
Elkészítés: Két evőkanál olívaolajon elkezdjük pirítani a szalonnakockákat. Amikor kezd pirulni, hozzáadjuk a megtisztított egész fokhagymagerezdeket és a felkockázott burgonyát. Kb. 5 percig pároljuk, majd ráöntjük a levest, hozzáadjuk a fűszercsokrot, felforraljuk és 30 percig mérsékelt tűzön főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Kivesszük a fűszercsokrot. Egy tálban a maradék olajat a tojások sárgájával jól kikeverjük és apránként hozzákeverjük a forró levest. Ezt követően visszaszűrjük a levest a lábosba úgy, hogy jól átpaszírozzuk, átpréseljük a darabos részeit a szűrőlyukakon. Lassan felmelegítjük és fűszerezzük, ha szükséges. Pirított kenyérkockákkal, sajttal sült bagett szeletekkel tálalhatjuk.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a levesed! És a képek is !!

    VálaszTörlés
  2. A szalonna nekem új benne, érdemes lesz így is kipróbálni...most lesz csak igazán szezonális a fokhagyma!

    VálaszTörlés
  3. Hű, nagyon jól hangzik. Imádom a fokhagymát, mégsem főztem még levest belőle. Kevésbé tudtam elképzelni a fokhagyma ízét levesben, mert azt tudtam, hogy sok kell belőle.

    VálaszTörlés
  4. Köszi Lúdanyó!A képekkel úgy vagyok, hogy hol sikerülnek, hol meg nem...Ritkán tudok természetes fénynél fényképezni, (a munkából haza érve már sötét van),de nem szeretek kép nélkül receptet feltenni.A gép is egy egyszerű kis gép. Azért örülök én is egy-egy jól sikerült képnek...A dicséret pedig különösen jól esik!

    Kata!
    A szalonna is, de a fűszercsokor egy jellegzetes ízt ad a levesnek.

    Daisy!
    Akkor itt az ideje egy jó fokhagymalevesnek!:)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Ottis! Én a mini fánkjaidba szerettem bele....

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails