2009. szeptember 14.

Lencseleves

Nálam az ősznek tagadhatatlan jele, hogy minden nap megkívánom a levest. Nyáron megelégszem anyu világbajnok hétvégi húsleveseivel, hétköznap csak néha-néha készítek levest. Az ősz egyik első hírnökeként múlt héten készült ez a tartalmas lencseleves. Ezzel a lencseleves recepttel is beneveztem a Dunántúli Napló talán két-három éve indult receptversenyére. (Úgy tudom ilyen verseny több újságnál is indult...)Nyerni ugyan nem nyertem, viszont kb. 20 receptem jelent meg az újságban, a kiadott két szakácskönyvben pedig három. Számomra itt tényleg a részvétel volt a fontos, és jól esett hallani, hogy hányan próbálták ki az ismerőseim közül az általam beküldött recepteket. A receptek között volt ami saját kreáció, és volt amit anyutól, ismerősöktől gyűjtöttem, és már én is többször elkészítettem. Az utóbbiak sütemények voltak. A lencselevesnek az alábbi módon való elkészítése saját találmány, de biztos van aki hasonlóan készíti, bár az ismerőseim között volt olyan, akinek ez a fajta elkészítési mód újdonságnak számított.
Hozzávalók: 4 személy részére 20-25 dkg lencse, 1 babérlevél, 1 közepes hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál közepes sárgarépa, 2 szál zöldséggyökér, 1 kis gumó zeller, 1 kis csokor petrezselymzöld, só, frissen őrölt bors, 1 teáskanál csípős paprikakrém, kb. 20 cm hosszú házi füstült kolbász (vagy egy szelet szalonna), 2-3 pár debreceni kolbász, 0,5 dl száraz fehérbor, a vékony rántáshoz 1 evőkanál zsír, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 1 teáskanál liszt, a tálaláshoz tejföl, aki szereti sós, ecetes hagymakarikák.

Elkészítés: A lencsét 1-2 órára beáztatjuk (én nem az aprószemüt használom, az keményebb, annak több áztatási idő kell). Ezt követően kb. 2 liter vízben feltesszük főni a lencsét, amikor forr hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, 2 gerezd felaprított fokhagymát, babérlevelet, sót, frissen őrölt borsot, a felkarikázott kolbászt, a csokorba kötött petrezselyemcsokrot, amit a leves berántása előtt kiveszünk a léből. Végül hozzáadjuk megtisztított és felkarikázott zöldségeket is. Amikor már majdnem készre főtt a leves hozzáadjuk a felkarikázott debreceni kolbászt is. Legvégül egy vékony fokhagymás, pirospaprikás rántást készítünk, amihez a zsírt felhevítjük, belekeverjük a maradék összezúzott fokhagymát, a tűzről rögtön levesszük, hozzá adjuk a pirospaprikát és a lisztet, a tűzre visszatéve párat keverünk rajta, vigyázva, hogy nehogy megégjen, majd a leveshez adjuk.(Előtte vegyük ki a petrezselyemcsokrot.) Összeforraljuk és végül hozzáadjuk a fehérbort és elzárjuk a lángot. Kb. 10-15 percig pihentetjük majd tányérba merve tejföllel tálaljuk. Kínálhatunk hozzá sózott, ecetes hagymakarikákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails