2011. március 31.

Szűzpecsenye polentával, erdei gombamártással

Szűzpecsenye, polenta, erdei gomba. Nem is számítottam arra, hogy ennyire jó párosítás lesz. A szűzpecsenyét most úgy készítettem, hogy a közepe picit rózsaszín maradjon. Általában jól átsütve készítem a húsokat, de ez a változat hihetetlenül finom volt. A húst a puhaság, szaftosság és egy egyszerű finom íz jellemezte. A hús nem kapott más fűszert, csak sót és borsot. A gombamártás karakteres ízű erdei gombából készült, fehérborral, kakukkfűvel és tejszínnel ízesítve. Amíg a polenta lassú tűzön, rotyogva fő, a hús és a gombamártás is elkészíthető.
Hozzávalók: 1 db szűzpecsenye, 8 dkg vaj, só, frissen őrölt bors. A polentához 1 liter víz, 10 evőkanál kukoricadara, só, 2 dkg vaj. A gombamártáshoz 25 dkg erdei gomba, 2 dkg vaj, 1 csapott evőkanál keményítő, 1 dl száraz fehérbor, 1-1,5 dl tejszín, kakukkfű, só, bors. A tálaláshoz juhtúró (elhagyható).
Elkészítés: A polentához a vizet egy vastag falú fazékba tesszük, megsózzuk és felforraljuk. Folytonos keverés közben hozzáadjuk a kukoricadarát. Lassú tűzön 40-45 percig főzzük, közben néhányszor megkeverjük, hogy ne bőrösödjön. Miután elkészült, hozzákeverjük a vajat. A szűzpecsenyét sózzuk, borsozzuk. A vajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk és a szűzpecsenyét egészben, minden oldalán 1-2 percig sütjük. Ezt követően a szűzpecsenyét a sütőben sütjük tovább. (Ha a serpenyő nem használható a sütőben, tegyük át egy tepsibe a húst.) A hús alá tegyünk egy kevés vizet és ha szükséges sütés közben pótoljuk. 180 fokon süssük a szűzpecsenyét oldalanként 10-10 percig. (Attól függően, hogy mennyire szeretnénk átsütni a húst, a sütés ideje 30-40 perc közötti idő lehet. Mivel a húst nem lefedve sütjük, előfordulhat, hogy a zsiradék a sütőre fröcsög és füstöl. Így a hús sütést egy alapos sütő tisztítás követi , de azt mondom, még így is megéri:)) A gombamártáshoz hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a kakukkfüvet, majd a megmosott, leforrázott erdei gombát. Kissé pirítsuk át, majd sózzuk, borsozzuk a gombát. Szórjuk rá a keményítőt, keverjük át, öntsük fel fehérborral és kb. 1 dl vízzel. (Ha szükséges vizet még adhatunk hozzá.) Forraljuk össze, majd adjuk hozzá a tejszínt és lassú tűzön 10-15 percig főzzük. A megsült szűzpecsenyét 2 cm szeletekre vágjuk, polentahalmokkal, erdei gombamártással kínáljuk, amelyet megszórhatunk juhtúróval.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails