2011. március 28.

Csípős pirított dió és kukoricapehely

Sok helyen találkozhatunk különféle magvak sós, pirított változatának elkészítésével. A spanyolok például a paprikás vagy sózott mandulát mint tapas-t fogyasztják. Az elkészítéshez a végső inspirációt Petrik Adrien könyve adta, amelyben a szerző számos házépítési, szervezési ötlet mellet néhány receptet is megoszt az olvasóval. A könyv leírása szerint ennek az ízesített diónak az ötlete Nigellától származik, aki az olaszoktól tanulta. Továbbgondolva a lehetőségeket, a dió mellé került pirított ízesített kukoricapehely is. A diót és a kukoricapelyhet külön pirítottam és ízesítettem és utolsó mozzanatként összekevertem őket. Az íze egy sajátos keveréke a csípős, sós, édes, pikáns rozmaringos ízeknek.
Hozzávalók: 20 dkg dió, 10-15 dkg natúr kukoricapehely, 6-7 dkg vaj. A fűszerkhez 1,5 evőkanál durva tengeri só, 1 csapott evőkanál szárított rozmaring, 1,5-2 evőkanál barnacukor, 1 teáskanál őrölt csípős pirospaprika. (Nyáron és ősszel használhatunk friss rozmaringot és csípős pirospaprikát, amelyeket késsel aprítsuk fel apróra és így adjuk a keverékhez.)

Elkészítés: A fűszereket, a pirospaprika kivételével megőröljük. (Ehhez használhatunk kávédarálót, de arra ügyeljünk, hogy ha az őrölt fűszerkeveréket finomra daráljuk, könnyen a szemünkbe, orrunkba szállhat.) A fűszerkeverék őrleményhez adjuk a pirospaprikát. A diót egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, majd a vaj felét hozzáadva, jól átforgatjuk, átsütjük benne. Ezt követően rászórjuk a fűszerkeverék felét, 1-2 perc alatt pirosra sütjük. Vigyázzunk, mert könnyen megéghet. A kukoricapelyhet mindjárt a vajban kezdjük el pirítani, majd úgy járunk el mint a diónál. Végül a pikáns pirított diót és kukoricapelyhet összekeverjük. Finom csemege beszélgetésekhez, izgalmas filmekhez. Jól csúszik rá bármilyen ital, alkoholos és alkohol mentes egyaránt.

4 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails