![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXi_tYIiwwwwpS8kvN65V9FmH-IUmxcuo6_ogISgDET0tp0JJgQhKrVHIy0E5TsgbhSzzgk5NE5YpvWTfuIf6SUO3Cb16EvnLYZHoXGgwCClGPnrZup_4uyge2x4zsJbpx6kC_wbR9_oc/s400/Korp%25C3%25A1s+rozskeny%25C3%25A9r1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcbEDbxoNoRumRGCRjmp7r2429FP0QYX5vEVFiMtffCYEFzd1KPHrgTbwW2on6LUGGdLZDnpEKFfEnZHa6M8drcoD8o1EXz5AE2u4snJsR30wzs_JEhB-g4UaANU8I55R2YAKdNKBye_I/s400/Korp%25C3%25A1s+rozskeny%25C3%25A9r.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-AaUxBTU2zHbs-9YZzBbkId1h4R77F0tet6nM-0fkOeYXSbM46lgMpk_i6hee5ke9a41lQ_V0j8X8ooj8MAzcmxD5h5HCj4vm0jD2klSnHhyLki637e9QuOB6DJu_WlX4124P748Po3I/s400/Korp%25C3%25A1s+rozskeny%25C3%25A9r2.jpg)
1. nap: az átszitált rozslisztet leöntjük a 4-5 dl forró vízzel, amikor már kihűlt letakarjuk és 1 napig állni hagyjuk.
2. nap: a langyos vízhez adjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá és hagyjuk felfutni. A rozslisztet, a graham lisztet, a réteslisztet és a fehér lisztet egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a sót, az őrölt fűszereket, a mézet, a kovászt, a felfuttatott élesztőt és végül a beáztatott rozslisztet. Jól bedagasztjuk a tésztát. A tészta eléggé ragacsos, a kezünkre ráragad, de annyi rozslisztet adjunk hozzá, hogy dagasztás közben a táltól elváljon. Hűvös helyen hosszú ideig (egy éjszakát) kelesztjük. Kelés közben 1-2 alkalommal gyúrjuk át, de ekkor is szórjunk a tésztára rozslisztet, mert ragadni fog.
3. nap: A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk két egyenlő részre és formázzunk belőle bucikat. Tíz percet pihentessük, majd formázzuk meg a kenyereket úgy, hogy lisztezett felületen nyújtsuk ovális alakúra a tésztát, a hosszanti oldal közepénél kissé kihúzzuk a tésztát mind két oldalon, és a közepéig betekerjük, összecsippentjük, kissé meghengergetjük. A végeinél keskenyedő, középen kissé szélesebb hosszúkás alakú kenyeret kapunk. A formázott kenyereket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. (Egy nagy tepsin elfér.) Vizes kézzel átsimogatjuk a kenyereket és megszórjuk korpával. Legalább 1,5-2 órát kelesztjük. 60-70 perc elteltével a kenyereket középen, hosszában bemetsszük és hagyjuk tovább kelni, hogy kinyíljon a kenyér. A megkelt kenyereket 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütőben alulra egy kis edénybe tegyünk vizet, úgy süssük a kenyeret. (A megadott mennyiségből 2 db kb. 80 dkg-os szép kenyér került ki a sütőből.:) A megsült meleg kenyeret néhány perc pihentetés után csomagoljuk ruhába, így hagyjuk kihűlni, majd fóliában vagy zacskóban tároljuk.
Hű de szép sötét színe van
VálaszTörlés:)Bizony, a rozslisztből készült rozskenyérnek van egy ilyen tulajdonsága:)
VálaszTörlés