2011. március 18.

Diós kuglóf

A jól bevált kevert tésztás kuglóf recept alapján -kisebb változtatásokkal -diós kuglófot sütöttem. Korábban készült egy mákos változat is. Talán a diós picit szaftosabb, lazább szerkezetű lett.
Hozzávalók: 1,5 literes kuglófsütő formához 25 dkg vaj vagy margarin, 18 dkg kristálycukor, 1-2 evőkanál vaníliás cukor, csipet só, 4 db tojás, 1 citrom reszelt héja, 1, 5 dl tej, 15 dkg liszt, 15 dkg durvára darált dió, 1 evőkanál reszelt csokoládé, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 csomag sütőpor, a forma kenéséhez 1-2 dkg vaj és 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, a kész kuglóf szórásához 1-2 evőkanál porcukor.
Elkészítés: A lisztet, a darált diót, a fahéjat és a sütőport összekeverjük. A vajat a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a reszelt citromhéjat, a tejet és elkeverjük. Végül fokozatosan adagoljuk hozzá a sütőporos lisztes, diós keveréket, majd hozzáadjuk a reszelt csokoládét is. A kuglóf formát kivajazzuk, beszórjuk zsemlemorzsával, beleöntjük a kevert tésztát és 30 percet pihentetjük. Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Még melegen kiborítjuk a formából és hagyjuk hűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk.

9 megjegyzés:

  1. Kriszta! Örülök!Majd meglátod, könnyű elkészíteni:)

    VálaszTörlés
  2. Ez gyönyörű, én nagy kuglófimádó és készítő vagyok, vittem a receptet, de különben is nagyon jók a receptjeid, már többet elvittem, legutóbb az öntött salátát,a nagymamámék ették így, ki akarom próbálni feltétlenül:-))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jò kinèzete van! Most reggelire megennèk szivesen egy nagy szeletet belole!

    VálaszTörlés
  4. Ó, kicsi elkéstem.....de örülök, hogy tetszik:)

    VálaszTörlés
  5. Szia! Most lett kész a kuglóf, karácsonyra csináltam.Már ott várakozik a szekrényen, egy csinos tálon.Nagyon kiváncsi vagyok, hogy milyen lett.Nekem egy kicsit mintha sok lenne a vaj (ráma) ahhoz a liszt mennyiséghez.Így ránézésre nagyon szaftosnak tűnik, remélem nem lesz túl "zsíros".Na majd holnap meglátjuk.

    Kellemes ünnepeket Neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tünde! n most sütöttem meg,és amikor kiborítottam a formából csocsogott a vajtój,és szét is esett:-( Szerintem itt valami nagyon el lett írva a vaj nennyiségnél,valahogy kevesellem hozzá a liszt mennyiségét. Belenéztem másik receptekbe,sehol nincs ekkora mennyiség a vajból!NEKED,HOGY SIKERÜLT?

      Törlés
  6. Örülök, hogy rábukkantam erre a receptre, a kuglóf fantasztikus lett, 3 gyerekkel fél nap alatt elfogyott.

    VálaszTörlés
  7. Isteni finom, úgy illatozik ,mint egy karácsonyi sütike �� !!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails