2010. december 15.

Mézeskalácsok 2010-ben

Idén nagy-nagy élvezettel készítem a mézeskalácsokat. Mikulásra is sütöttem rénszarvas és mikulás figurát. Karácsonyra fenyőfadíszek, ajándékkísérők és mézeskalács csomagokba valók készülnek. Mohának köszönhetően tavaly egy nagyon jó recept alapján sütöttem a mézeskalácsot, ezért idén is ebből készítettem. (Talán egy picivel több szódabikarbónát adtam a tésztához, így még jobb lett az állaga.)
Hozzávalók: 50 dkg liszt,15 dkg méz, 7 dkg vaj (én zsírt használtam), 2 tojás, 15 dkg porcukor, 2-4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 teáskanál szódabikaróna, 2 evőkanál víz. A díszítéshez un. íróka, ami 1 tojás fehérjéből és 20 dkg porcukornak a keverékéből áll.
Elkészítés: A zsírt és a mézet megolvasztjuk, miután langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojásokat. A liszthez adjuk a fűszereket, a kakaóport, a porcukrot, szódabikarbónát, a mézes keveréket, a 2 evőkanál vizet és összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk és hűvös helyen pihentetjük egy órát. Ezt követően lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk a tésztát. Tetszés szerinti figurákat szúrunk ki belőle, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Légkeveréssel 160 fokon 6-7 perc alatt elkészülnek a mézeskalácsok. Miután kihűlt írókával díszítjük, amelyhez a tojásfehérjét és a porcukrot jól elkeverjük. Egy zacskó egyik sarkán apró lyukat vágunk, beleöntjük a cukros keveréket és tetszés szerint díszítjük a figurákat,majd hagyjuk megszáradni a díszítést.
Tipp: a fenyőfadíszhez lyukasszuk ki a figurákat egy pálcika segítségével még sütés előtt, vagy közvetlenül sütés után, amikor még puha a tészta.

12 megjegyzés:

  1. Jaj de jók lettek!!!!!! Imádom az ilyen minimalista díszítést is! Azok az angyalkák tüneményesek! Meg a rénszarvasok is, meg a többi is:))
    A szódabikarbónával én is kísérletezek most, meg a hozzávalók arányainak változtatásával. Nem bírok a babérjaimon ülni nyugton...

    VálaszTörlés
  2. Kedves Moha!Köszönöm szépen!Azt tudnod kell, hogy beleszerettem a mézes készítésbe, az egyértelműen Neked köszönhető! Régebben is készítettem mézeseket, főleg fenyődísz lett belőle, mert túl kemények lettek, fogyasztásra nem nagyon voltak alkalmasak. Amióta a Te recepted alapján készítem, már több adaggal sütöttem. Nyersen nagyon jól kezelhető, kisütve pedig igazán finom. Nem is tudom mikor ettem ennyi mézest:)Jó ez a minimalista meghatározás:)(És még valami, tavaly ilyenkor még nem is sejthettem, hogy mi egy csapatba fogunk tartozni...és lám:)))ez jó!)

    VálaszTörlés
  3. Valóban nagyon szépek, megkóstoltuk őket nemrég, nagyon finomak is, bár Rénszarvas úr még egészben figyel otthon, várja a karácsonyt!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Zoranka! Örülök, hogy erre jártál és persze annak is, hogy ízlettek a mézesek:)bár volt benne egy kis fahéj;)
    Rénszarvas úrnak kitartást karácsonyig:)

    VálaszTörlés
  5. A nosalty-s zellerkrém leves recepted alapján bukkantam a blogodra, és jelentem: kedvencek sávban landolt ;)
    Gyönyörűek ezek a mézesek, kicsit sajnálom is, hogy nem karácsony előtte találtam rád... :(
    nade, remélem a levessel leveszem a lábáról hétvégén a vendégsereget ;)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Judyt! Örülök, hogy elnyerte tetszésedet a blogom:)A zellerkrémleves nagy kedvencem -különösen vajon sült zellerből - remélem a vendégseregnek is ízleni fog!(Bevallom nagyon élveztem sütni is, és főleg díszíteni a mézeseket, nálam olyan volt mint egy terápia, valahogy megnyugodtam tőle:)Lehet nem csak karácsonykor kéne sütni?;)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails