2010. december 31.

Szilveszteri omlós perec

A szilveszter inkább a nagyobb baráti, családi közösségek ünnepe. Az év utolsó napjához kapcsolódó különböző szokások közös célja, hogy a következő évre boldogságot, gazdagságot, egészséget, szerencsét hozzon. Ezen a napon fontos szerepet kapnak a különböző zajkeltő szokások, amelyektől azt várják, hogy az elkövetkező évben az ártó, rontó erőket távol tartsa. Manapság a hangos mulatozás, trombitálás veszi át a szerepet a kisebb és nagyobb közösségekben. Az óév búcsúztatásakor, az ártó erők távol tartása során előfordulhat, hogy a szokásosnál nagyobb mennyiségű alkoholtartalmú italra lehet szükségünk. Az italok kísérőjeként elkészíthetjük ezt a finom, omlós szilveszteri perecet.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 5 dkg zsír, 8 ml langyos tej, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál só, 6 dkg cukor, 1 tojás, a kenéshez 1 tojás.Elkészítés: A langyos tejbe teszünk 2 dkg cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. A liszthez adjuk a kisebb darabokra vágott margarint, a zsírt, a sót, a maradék cukrot, a tojást, az élesztős keveréket és összegyúrjuk. A tésztából diónyi darabokat csípünk, golyót gömbölyítünk belőle, majd vékony tésztacsíkokat sodrunk, amelyekből pereceket formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A pereceket 10-15 percet kelesztjük, majd felvert tojással megkenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.

A recept a Kifőztük 10. számában jelent meg, amelyben sok-sok ünnepi recepttel készültünk. Akinek nincs ötlete, hogy mit készítsen szilveszterre, lapozza fel ezt a számot, biztos talál benne néhány ötletes ételt! Talán még nem késő:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails