2010. március 11.

Spenótos medvehagyma krémleves

Az elmúlt két napi havazás után elég hihetetlen, de már múlt héten lehetett kapni a pécsi vásárcsarnokban medvehagymát. Szerencsénkre a mecseki erdőkben honos ez a sokrétűen felhasználható növény. Gyógyászati felhasználása is igen változatos. A jobb idő beálltával én is felkerekedek egy kis túrával összekötött medvehagyma szedésre (már várom:) A medvehagyma jótékony hatásáról és felhasználási lehetőségeiről itt olvashatunk. Most a medvehagyma krémleves spenótos változatát készítettem el.

Hozzávalók: 1 csokor medvehagyma, 1 kisebb csokor spenót (kb. fele annyi, mint a medvehagyma) 2 db kisebb burgonya, 1 kis szelet szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 5-7 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, só, frissen őrölt bors, 1-1,5 dl tejszín.
Elkészítés: A spenótot alaposan megmossuk, szárát és a nagyobb ereket eltávolítjuk és a megtisztított medvehagymával együtt felszeleteljük. A vajat felhevítjük a zúzott fokhagymát, a kockára vágott szalonnát hozzáadjuk és elkezdjük sütni. 2-3 perc után a spenótot, a medvehagymát is hozzákeverjük, hagyjuk, hogy jól összeessenek a levelek. Megszórjuk liszttel, majd felöntjük 0,5-0,7 liter vízzel. A megtisztított burgonyát felkockázzuk a leveshez adjuk és sózzuk, borsozzuk. Miután a burgonya megfőtt, botmixerrel összeturmixljuk a levest, hozzá adjuk a tejszínt és öntünk még hozzá vizet (kb. 3-5 dl), majd összefőzzük, de nem forraljuk. Kínálhatjuk tökmagolajjal, pirított zsemlekockával, pirítóssal.

6 megjegyzés:

  1. Milyen szép lett a leves ezekkel a pöttyökkel!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen tálaltad! :)
    Medvehagyma hiányosságaim vannak... :(

    VálaszTörlés
  3. Vár rád valami nálam, nézz be légyszi. :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Tündi,

    gratulálok a blogodhoz, az újságotokhoz; nagyon igényes, gusztusos mindkettő. Ez a leves is gyönyörű! Ügyi vagy! Puszillak!

    Csikós Évi

    VálaszTörlés
  5. Anyám... Ha én kimennék sétálni, szedhetnék elütött macskát, meg szemetet, meg nejlonzacskókat, amit a szél fúj...
    Szerencsés vagy!:) És nagyon ügyes, ez az étel tökéletes!:)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Lúdanyó!

    Köszi Egycsipet! Ó, a hiányosságok pótolhatók...:)

    Köszi Thirini!

    Szia Csikós Évi!:)
    Köszönöm szépen!Ha van kedved és időd, próbálj ki néhány receptet!Puszi!

    Köszi Szepyke!Na jó, a medvehagyma szedéshez én is Orfű felé veszem az irányt, de az is itt van a közelben:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails