2010. március 8.

Prézlis nudli

Amikor nudli készítésre adjuk a fejünket, a kifőtt tészta hengereket többféleképpen is elkészíthetjük, ízesíthetjük. A mákos nudli mellett másik ismert hagyományos elkészítési mód, a prézlis nudli. Ekkor vajon pirított zsemlemorzsába forgatjuk a nudlikat, porcukorral megszórva lekvárral kínáljuk.

Hozzávalók: Négy személy részére 50 dkg héjában főtt burgonya, 25 dkg liszt, 1 nagy evőkanál búzadara, 1 nagy tojás, csipet só, 6-8 dkg vaj vagy margarin, 1 bögre (2,5-3 dl) zsemlemorzsa, porcukor a szóráshoz, lekvár a tálaláshoz.
Elkészítés: A megtisztított héjában főtt burgonyát még melegen kislyukú reszelőn lereszeljük, vagy burgonyanyomón átnyomjuk. Hozzá adjuk a lisztet, búzadarát, tojást, a sót és összegyúrjuk. A tésztából ujjnyi vastag rudakat sodrunk, amelyekből 2 cm-es darabokat vágunk és két lisztezett tenyerünk között nudlivá sodorjuk. Egy fazékban vizet forralunk, megsózzuk és kifőzzük benne a nudlikat. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat vagy a margarint és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát. Amikor a nudlik feljönnek a víz tetejére, kb. 1-2 percet még hagyjuk főni, majd egy szűrőlapát segítségével kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük és pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Tányérra szedve megszórjuk porcukorral és lekvárral tálalva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails