2010. március 18.

Almás, morzsás tálka

A friss gyümölcsök beértéig a gyümölcsös desszertek tekintetében segítségünkre lehet az őszi, téli időszak főszereplő gyümölcse az alma. Az almás morzsás tálkákban sült desszert a gyors édességek táborához tartozik. Gyorsasága mellett másik erénye, hogy kevés alapanyagból laktató desszertet készíthetünk. Süthetjük kisebb tálkákban (szuflé formákban), de közepes nagyságú sütőtálban, piteformában is elkészíthetjük.

Hozzávalók: 4 adaghoz 3-4 közepes alma, a karamellizáláshoz 2 dkg vaj, 2 evőkanál kristálycukor, fél kávéskanál fahéj, 1 evőkanál frissen facsart citromlé. A morzsalékhoz 5 dkg vaj, 5 dkg durvára őrölt dió, 5 dkg kristálycukor, 5 dkg liszt, reszelt narancs- vagy citromhéj. Vaj az edénykék kikenéséhez és őrölt dió a szóráshoz. A desszert tetejére 4 teáskanál lekvár (én feketeribizli lekvárt használtam).
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és felkockázzuk. Egy serpenyőben a vajjal, cukorral, fahéjjal, citromlével összesütjük, karamellizáljuk ügyelve arra, hogy ne égjen meg. A tálkákat kivajazzuk, megszórjuk dióval és elosztjuk benne a karamellizált almát. A morzsalék hozzávalóit elkezdjük összegyúrni, de még mielőtt összeállna tésztáva, hagyjuk morzsalékosan és szórjuk rá a tálkákban lévő almára. Végül 1-1 teáskanál lekvárt tegyünk a morzsalék tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük. Melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails