2010. március 17.

Kakaós csiga hidegen kelt tésztából

Az utóbbi időben nagy kedvencemmé vált a hidegen kelt tészta. Előnyeiről itt írtam. Egyik alkalommal kakaós csigát készítettem belőle.

Hozzávalók: kb. 16-20 db tekercshez 25 dkg liszt, 6 dkg zsír, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, csipet só, a töltelékhez 2 dkg olvasztott vaj, 4 evőkanál kristálycukor, 1 púpos evőkanál kakaó por, fél kávéskanál fahéj. A kenéshez 1 kisebb tojás felverve, a szóráshoz porcukor.
Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, hozzá adjuk a zsírt, a sót, a cukrot. Tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd a liszthez öntjük. (Tipp: Nagyon langyosra melegíthetjük a tejet és úgy is elkeverjük benne az élesztőt.) Jól bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk és egy éjszakán át hűvös helyen kelesztjük. A hidegen kelt tésztánkat másnap reggel átgyúrjuk és 30 cm X 40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és egyenletesen rászórjuk a kristálycukor, kakaó, fahéj keveréket. Szorosan feltekerjük és 1,5-2 cm nagyságú szeleteket vágunk vágunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a tekercseket és a tészta részt bekenjük felvert tojással. 10-15 percet kelesztjük a tekercseket és 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Szívesen ennék belőle! (nem is egyet, inkább kettőt, ha lehet:))

    VálaszTörlés
  2. Lehet, lehet...én is tudnék nálad válogatni:)

    VálaszTörlés
  3. Igen, igen, de azóta én már megint válogattam nálad...jó lenne az a medvehagymás gombóc is!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails