2014. március 11.

Tárkonyos borjúbecsinált leves


„Régi magyar gazdasszonyok legkedveltebb eledeleinek egyike. Különösen betegeknek igen czélszerű és ajánlható, amely kellő gonddal készítve felér a legczifrábbal is.”

(Dobos C. József: Magyar-Franczia szakácskönyv, Tárkonyos bárány becsinált)

A becsinált sokak emlékeiben olyan ételként élhet, amelyet a nagyanyja készített. Mi is az a becsinált? Nálunk inkább levesként készítették könnyű húsokból, zsenge zöldségekből, vajon, kevés liszttel megszórva tették fel, ecettel vagy citromlével ízesítették, tejföllel vagy tejszínnel sűrítették. Másoknak lehetnek olyan emlékei, hogy a becsinált fehér mártásos, savanykás ragu, zsenge zöldségekkel, amelyet a nagyanyja akkor készített gyógyító ételként, amikor a családból valakit levett a lábáról a nátha. Ez utóbbi változat az, amely közelebb áll az eredeti francia fricassée-hoz, vagyis a tejszínnel könnyített raguhoz.
A frikasszé a francia konyha egyik különleges ételcsoportja. Jellegzetessége, hogy könnyen emészthető fehér húsokból – borjúból, csirkéből, pulykából, nyúlból, bárányból – készül. Ízükre a könnyedség, az enyhén savanykásság jellemző. Jellemzően sóval fűszerezik, de előfordulhat, hogy néhány szem egész bors is kerül az ételbe, de azt tálalás előtt eltávolítják. A frikasszé jellegű ételek a nyersanyagai és elkészítés módja miatt, a kímélő ételek jeles képviselői.
A francia frikasszét hazánkban a polgári konyha honosította meg, becsinált néven. Az elnevezés utal az étel elkészítésére, amely szerint minden hozzávalót együtt főznek egy edényben, majd végül besűrítik. 


A fent leírt becsinált sűrűbb, tejszínes ragus és leves változatára is hozok egy-egy receptet.
Elsőként egy könnyed, tárkonyos borjúbecsinált levest hozok, amelynek receptje a Kifőztük 2013. évi áprilisi számában jelent meg.


Hozzávalók:

40 dkg sovány borjúhús
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1 kis gumó zellergyökér
5 dkg zöldborsó
5 dkg gomba
1 kis fej hagyma
1 teáskanál szárított tárkony
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2 dl tej
1 dl tejszín
6-8 szem egész bors
fél citrom


A húst kisebb kockákra vágjuk, forrásban lévő vízbe tesszük és rövid ideig, a hús fehéredéséig előfőzzük. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagyma kivételével kockára vágjuk, és a húshoz adjuk. A hagymát és a borsot egy vászonzacskóba kötjük, és a levesbe tesszük, majd sóval fűszerezzük. Lefedve közepes lángon a hús és a zöldségek puhulásáig főzzük. Kivesszük a vászonzacskót, majd a levest tárkonnyal fűszerezzük. A vajat közepes lángon felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk, amelyet hideg tejjel simára keverünk és besűrítjük vele az ételt. A leveshez adjuk a tejszínt, és citromlével savanykásra ízesítjük.

Tipp: a vászonzacskó helyett a borshoz teatojást is használhatunk, ekkor a hagymát egészben az ételbe tesszük, és sűrítés előtt kivesszük.
A fenti elkészítés szerint csirkéből, pulykából, nyúlból, bárányból is készíthetünk könnyű becsinált levest.


A becsináltakról szóló írás kicsit bővebb változata a Pécsi Borozó 2013. évi tavaszi számában jelent meg, a követő bejegyzésben szereplő borjúbecsinált recepttel együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails