2013. március 14.

Dédnagyanyám mákos tésztája



Már nagyon régóta vágytam arra a tartalmas, kissé vastagabb, kézzel gyúrt és nyújtott tésztából készült mákos tésztára, amilyet dédnagyanyám készített. Jó, belátom semmi különös nincs egy mákos tésztában, de mégis valahogy más élményt nyújt a házi tésztából készült mákos tészta. Az elkészítése igen egyszerű és gyors. Ha a mákot a kristálycukorral együtt kávédarálóban daráljuk, a mákdarálással is gyorsan elkészülünk.
A tésztához 10 dkg liszthez 1 db közepes tojást számoljunk.


Hozzávalók 2 adaghoz:

a tésztához

20 dkg liszt
2 közepes tojás

a mákhoz:

10 dkg mák  és 8 dkg cukor keveréke darálva
(más arányban, ízlés szerint is készíthetjük)

A tésztát deszkára halmozzuk, közepére mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, ujjunkkal elkeverjük úgy, hogy fokozatosan hozzákerüljön a liszt is. Lisztezett felületen szép sima tésztává dolgozzuk, majd letakarva 10-20 percig pihentetjük. Egy fazékban sós vizet forralunk. Amíg a víz forr, kinyújtjuk a tésztát. A tésztát és a deszkát belisztezzük és 1 mm vastagságúra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára és hosszában elvágjuk. Több széles tésztacsíkot kapunk, amelyeket 4-5 mm szélességű csíkokra vágjuk és a forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.(Kevés vajat vagy zsírt keverhetünk a leszűrt tésztához.) Darált mákos-cukros keverékkel ízlés szerint megszórjuk a tésztát és tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Van benne egy elírás. Inkább a lisztet halmozzuk a deszkára a tészta helyett.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails