2012. október 25.

Mágnás almás pite


Ez a pite úgy született, hogy valami almás, diós-habos, linzeres süteményt szerettem volna készíteni. A mágnás diós pite meg is felelt alapnak. Annyit variáltam rajta, hogy lekvár helyett kapott egy párolt almás réteget. Tetejére került a diós hab és a rácsok.(A keresztségben a "Mágnás almás pite" nevet kapta:) Elégedettek voltunk a végeredménnyel:)


Hozzávalók 24 x 34 cm nagyságú tepsihez:

30 dkg liszt 
12 dkg zsír
 8 dkg kristálycukor
 1 teáskanál sütőpor
 1 citrom reszelt héja
 2 nagyobb tojás sárgája
1 evőkanál tejföl

az almás réteghez:

80 dkg alma
8-10 dkg kristálycukor
1-2 teáskanál őrölt fahéj
 
 a diós réteghez:

 2 nagyobb tojás fehérje
1 csomag vaníliás cukor
14 dkg cukor
 15 dkg darált dió

 a tészta kenéséhez:

 kevés felvert tojás

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, lereszeljük. Közepes lángon, lefedve a cukorral és a fahéjjal, puhára pároljuk és hagyjuk langyosra hűlni. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kétharmad részét kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és rátesszük a párolt almát. A tojásfehérjéket habbá verjük, közben adagolva hozzá adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd beleforgatjuk a darált diót és az almára kenjük. A félretett tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval kb. 1, 5 cm széles csíkokat vágunk és ferdén berácsozzuk vele a süteményt. A rácsot megkenjük felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Szeleteljük, kevés porcukorral megszórva kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon Boldog Új Évet Kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Tündér!
    Azt szeretném kérdezni, hogy a zsír vajjal helyettesíthető-e, és ha igen mennyivel? És az alma töltelék nem áztatja el a tésztát, nem kell alá őrölt dió vagy zsemlemorzsa? Esetleg baracklekvár? Nagyon-nagyon jól néz ki a pite, szeretném elkészíteni.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv. Trixi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tündér, bár nem én vagyok a recept megosztója, de tudok válaszolni. Lehet helyettesíteni a zsírt vajjal, margarinnal. Vajjal a legjobb/íz, illat/15 dkg. , mert a zsír töményebb, ezért kell a pár deka plusz.Talán tudtam segíteni.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails