2012. október 19.

Sült galambgomba

Egy újabb gombás étel, amely az egyik számomra kedves erdei gombából, a galambgombából, vagy népies nevén, galambicából készült. Amivel leginkább jellemezni tudnám: egyszerű, gyors és finom. Kínálhatjuk előételként is, de egy hétköznapi vacsorát is különlegessé tehetünk vele.
Aki teheti, próbálja ki! 

A recept először a Kifőztük júliusi számában jelent meg.


 Hozzávalók

60 dkg
galambgomba (csak a kalapja)
 2 dl száraz fehérbor
3-4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
6 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld

frissen őrölt bors

a tálaláshoz:
 
friss fehér kenyér vagy pirítós



A gombát megtisztítjuk, alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük. Az olívaolajat, a fehérbort, a balzsamesetet, az apróra vágott fokhagymagerezdeket elkeverjük egy tálban, beleforgatjuk a gombát,majd sózzuk, borsozzuk. Legalább 3-4 órát hagyjuk a pácban érlelődni. Majd sütőtálba önjük a páccal együtt és elterítjük úgy, hogy a gomba egy rétegben legyen. 180 fokra melegített sütőbe tesszük, és 15-20 percig sütjük. Ekkor átkeverjük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és további 10-15 percig sütjük, amíg nem marad lé a gomba alatt. (Ha túl sok levet ereszt a gomba, keveset öntsünk le róla és így süssük tovább.)
Melegen, friss fehér kenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk.

Tipp: a megmaradt gombaszárakat változatosan felhasználhatjuk, tehetjük levesbe, száríthatjuk (természetesen nagyobb mennyiségű gombával vagy gombaszárral) készíthetünk belőle pástétomot, vagy egyszerűen csak rántottát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails