2012. október 2.

Burgonyatorta

Burgonyatorta olasz módra, adhatnám ezt az alcímet is. Mozzarella sajttal és hagymával készül. Hasonló a franciák csőben sült burgonyája, amelyhez mozzarella helyett gruyerre sajtot, a hagyma helyett csak fokhagymát használnak.

A recept a Kifőztük szeptemberi számában jelent meg.


Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortaformához

1 kg burgonya
1 közepes hagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
10 dkg mozzarella sajt
5 dkg parmezán vagy más kemény sajt
8 dkg vaj
2-3 evőkanál tej
frissen őrölt bors

a sütőforma kenéséhez:

1-2 dkg puha vaj

tálaláshoz:

zöldfűszerek
saláta

A megtisztított burgonyát és a hagymát vékonyan legyaluljuk. Külön-külön hideg vízbe áztatjuk legalább 30 percre. A vajat felolvasztjuk és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. A sajtokat lereszeljük. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, átkenjük vajjal. A burgonyát és a hagymát leszűrjük. Egy réteg burgonyát teszünk a tortaforma aljára, rászórunk egy réteg hagymát, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk fokhagymás vajjal, végül megszórjuk mozzarellával és parmezánnal. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Felülre burgonya kerüljön, amelyet a maradék fokhagymás vaj és a tej keverékével locsolunk meg. A burgonyatortát letakarjuk alufóliával és 210 fokra melegített sütőben 30 percig sütjük. Levesszük az alufóliát és további 30 percig sütjük, amíg a burgonya meg nem puhul, és aranybarnára nem sül. 10 perc pihentetés után kivesszük a formából, szeleteljük és zöldfűszerrel díszítve, salátával kínáljuk.

Tipp: sültek mellé köretként is kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails