2011. február 10.

Sertés-rillette

A Vince napra készülődve, olyan ételt kerestem, amely kóstolóként könnyen tálalható és jól illik a borok mellé. A rillette-re esett a választásom és azt kell mondjam, nem döntöttem rosszul. Az elkészítésénél már csak a fogyasztása nyújtott nagyobb élvezetet. Saját sütésű, kovásszal készített zsúrkenyérrel kínáltam, amelyből az egyik fajta hagymás ízesítésű volt. A rillette a francia konyha találmánya, egyfajta darabos húskrém. A szegények pástétomának is hívtak, mert régebben a leeső húsdarabokból, illetve az olcsóbb húsokból készítették, hájjal sütve. A sertés-rillette azon pástétomokhoz tartozik, amelyhez a húst nagyobb csíkokra vágják és zsiradékban, lassú tűzön, hosszasan sütik (abálják), majd a húst szálkásra tépik és a zsírral összekeverik. A rillette-ről bővebben itt olvasható. A sertés-rillette nagy előnye, hogy hűvös helyen sokáig eltartható. Tárolhatjuk üvegben, fedeles cserépedényben. Aki egyszer megkóstolja, könnyen a rabjává válhat.
Hozzávalók: 2 kg csont nélküli tarja, 1 kg kacsa testháj (vagy sertésháj), 3-5 dl fehérbor, 2 evőkanál szárított kakukkfű, 1 evőkanál szárított rozmaring, ízlés szerint szemcsés tengeri só (1-1,5 evőkanál), frissen őrölt bors.
Elkészítés: A húst és a hájat nagyobb kockákra vagy csíkokra vágjuk. A hájat egy nagyobb lábosban zsírjára kezdjük sütni. Amikor már a háj kezd kiolvadni, hozzáadjuk a húst és lassú tűzön, többször kevergetve, fedő nélkül 1 órát pároljuk. Ekkor felöntjük fehérborral úgy, hogy a húst ellepje. Meghintjük kakukkfűvel, rozmaringgal, sózzuk és borsozzuk. Lassú tűzön, kis rést hagyva, lefedetten 3-4 órát sütjük. Ezt követően leszűrjük a húst és hagyjuk hűlni, majd szálkáira szedjük. Ha maradt pecsenyelé, elválasztjuk a zsírtól (nálam nem nagyon maradt, így nem kellett szétválasztani). Ezt követően a szálkás húst ismét tűzre tesszük és fokozatosan adagoljuk hozzá a zsírt, és ha maradt pecsenyelevet is, közben kevergetjük. Csak annyi zsír kell amennyit felvesz a hús. Kisebb üvegekbe, cserépedénybe töltjük és száraz, hűvös helyen tároljuk. Azt a mennyiséget, amelyet nem tárolunk hosszabb ideig, miközben hűl a rillette, kevergethetjük hogy krémesebb, pástétomosabb legyen az állaga. Frissen sült házi kenyérrel, pirítóssal, bor vagy tea mellé igen kiváló.

6 megjegyzés:

  1. Megint tanultam valami újat Tőled, mert erről még nem hallottam eddig. De szívesen megkostólnám.

    VálaszTörlés
  2. Kati, ezt ne hagyd ki! Nagyon finom!

    VálaszTörlés
  3. Most találtam meg a recepted. Az lenne a kérdésem, hogy ha kis üvegekbe töltöm és teszek rá zsírt, akkor vajon eláll kb. 3-4 hétig hűvös helyen? Köszönöm: Virág

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails