2011. január 18.

Pécs: Vince-nap a Vince utcában

Vince-nap Pécsett, a Vince utcában

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a dél-dunántúli turisztikai társklaszterekkel és a Pécsi Borozóval karöltve, 2011. január 22-én Vince napján, évkezdő borkóstolót és helyi termékek bemutatóját szervezi programokkal, amelyre várnak minden érdeklődőt.

A Vince-napi családi délutánon, estén az ide látogatók megismerkedhetnek a Pannon Borrégió számos borosgazdájával, kóstolhatnak borokat, helyi termékeket. Lesz sajt, tea, kávé, cukorka, kézművesek, gyerekprogramok, koncertek, felolvasások, és sok minden más.

A Pécsi Borozó partner pécsi gasztroblogjainak szerzői is eljövünk némi kóstolni valóval, a bor mellé talán jól fog esni némi borkorcsolya:)

Ehhez kapcsolódóan várjuk a
pécsi, baranyai gasztrobloggereket!

Aki teheti, jöjjön Vince-napozni a Vince utcába! További információk itt olvashatók.


A Vince-naphoz kapcsolódó szokások, hagyományok:


"Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince."

Szent Vince, a borászok, vincellérek védőszentje. Január 22. napja Vince nap, amely a szőlősgazdák hagyományos termésjósló napja, az időjárásból jósolnak a várható bortermésre, jósolják a szüret gazdagságát.

Ha Vince napján olvadt a hó, illetve szép napos idő volt, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak.
A szőlőtermesztő vidékeken sok helyen szokás volt az úgynevezett "vincézés", amelynek során a szőlőskert szélét szentelt borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. A nap szokásai közé tartozott még a jelképes szőlőmetszés, amikor a szőlőindákról úgynevezett vincevesszőt vágtak. A veszőket vízbe állították és a hajtásaiból jósoltak az új termésre vonatkozóan. Végül egy kellemes kötelezettség: ezen a napon a gazdának sok bort kellett innia, hogy bő legyen a termés.

2 megjegyzés:

  1. Zseniálisak voltak a miniszendvicsek, a terrin, a hagymás kenyér... Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Zoranka! Én köszönöm, hogy ott lehettem! Örülök, hogy sikeres volt a kóstoló is:)Számomra szimpatikus gondolkodású emberekkel ismerkedtem meg,jól éreztem magam! Remélem lesznek még ilyen alkalmak, amikor tudunk kóstolni:)))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails