2011. január 18.

Meggyes kalácsfelfújt

Ez az egyszerű, gyors felfújt az egyik hétvégére sütött mazsolás kalács szikkadt végeiből, maradékából készült. Most csak pálinkás meggyel ízesítettem, de fagyasztott gyümölccsel, befőttel és természetesen friss gyümölccsel is elkészíthető. Ízlés szerint adható hozzá dió, mandula is. Ez nálam most elmaradt.
Hozzávalók: Két adaghoz 20-25 dkg szikkadt kalács vagy kuglóf, 6 dkg vaj, 4 tojás, 2,5-3 dl tej, 10 dkg kristálycukor, fél vaníliarúd, 3-4 evőkanál pálinkás meggy (pálinkában eltett meggy).
Elkészítés: A szikkadt kalácsot 2x2 cm-es kockákra szeleteljük. Egy serpenyőben 5 dkg vajat felhevítünk és a kalácskockákat megpirítjuk rajta. A tejet a fél vaníliarúd belsejével felforraljuk. A 3 tojás sárgáját 4 dkg cukorral kikeverjük, hozzáöntjük a felforralt tejet, majd a tűzre visszatéve sűrűsödésig főzzük. 3 tojás fehérjét 6 dkg cukorral habbá verjük és a tojássárgás krémbe forgatjuk. Hozzáadjuk a pirított kalácskockákat, 1 egész tojást és a pálinkás meggyet. Lazán összeforgatjuk. Két kisebb vagy egy közepes tűzálló tálat kivajazunk, a kalácsos keveréket beleöntjük és 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails